Хмарні рішення для стартапів

  1. Головна
  2. Блог
  3. Хмари для бізнесу
  4. Хмарні рішення для стартапів
Категорії

Стартап — поняття, яке не так давно увійшло в наше життя, але все активніше набирає обертів. Швидше за все, ви не раз мали справу зі стартапом (навіть якщо не здогадувались про це), а може, і самі плануєте створити власний інноваційний проект. Так чи інакше, у будь-якого стартапера виникає питання: як зменшити фінансові вкладення і збільшити свої шанси на створення успішного проекту? Ми розібралися у цьому та пропонуємо свою відповідь — хмарні технології.

Що таке стартапи і чому вони так популярні

Стартап — це бізнес-проект, що лише починає свою діяльність, метою якого є активний розвиток і отримання прибутку. Найчастіше такий проект відноситься до ІТ-напрямку, але сьогодні це поняття використовують практично у будь-якій сфері.

Як правило, для створення нового проекту задіюється ціла команда, навіть якщо вона складається з дружини, друга дитинства Валєри і кота. Це пов'язано з тим, що робота над новою ідеєю та її втіленням у життя вимагає часу і великих зусиль.

Виходить, будь-хто може стати стартапером? Так, почати свій проект може кожен, але далеко не кожна молода компанія насправді є стартапом. Сюди належить лише мала частина всіх бізнес-проектів. Особливість та головна відмінність стартапу від будь-якого іншого проекту-початківця — наявність оригінальної, а не скопійованої ідеї.

Приклади українських і зарубіжних стартапів

Безліч сайтів, додатків, проектів, якими ми активно користуємося сьогодні, є стартапами. Серед них, наприклад, онлайн-сервіси Вікіпедія та Wikia (засновник Джиммі Вейлз), компанія Intel (засновники Роберт Нойс і Гордон Мур), соціальна мережа LinkedIn (засновник Реід Хоффман).

Серед українських стартапів також чимало успішних і визнаних проектів:

  • Petcube — один з найбільш відомих у всьому світі українських стартапів, визнаний кращим стартапом в Європі в 2014 році. Розробка становить собою робота, який грається, розмовляє і стежить за домашніми улюбленцями, поки господарів немає вдома. Управління пристроєм відбувається дистанційно за допомогою мобільного додатку.
  • Prometheus — проект, який здійснив прорив у сфері освіти. Це платформа курсів для дистанційного навчання за різними напрямками. Проект отримав визнання в Україні та за її межами: онлайн-курси застосовують ВНЗ в організації дистанційного навчання, а розробку використовують при підготовці до ЗНО.
  • QROK — стартап українських розробників, який за допомогою спеціально встановлених в приміщенні датчиків допомагає у навігації користувачам там, де немає сигналів GPS. QROK набув широкого визнання і навіть став партнером Google в розвитку навігації.
Відомі стартапи, які використовують хмари

Чимало з успішних стартапів користуються хмарними технологіями для розміщення своїх розробок. Серед них, наприклад, мобільний додаток для моментального обміну фото і відео Snapchat, сервіс американського постачання серіалів та фільмів Netflix, сервіс для короткострокової оренди житла Airbnb, стрімінгові сервіси Spotify і Hulu. Розміщення проектів у хмарах забезпечує швидку обробку даних та аналіз великих обсягів інформації.

Українські стартапи також не обходяться без хмарних рішень. Наприклад, один із найвідоміших у світі сайтів з перевірки на грамотність текстів англійською мовою Grammarly являє собою програмне забезпечення, розміщене у хмарі. Сервіс виправляє орфографічні та граматичні помилки, коригує використання лексики, а також пропонує користувачам відомі цитати і вирази.

Продукція Grammarly охоплює аудиторію в більш ніж 2 млрд людей, а також входить в топ-500 компаній, які найбільш швидко зростають, за версією американського бізнес-видання Inc.

Складнощі при створенні стартапів

Будь-який проект-початківець, тим паче якщо він є першовідкривачем, стикається з декількома складнощами на шляху свого розвитку. Найчастіше, звичайно ж, — з обмеженим фінансуванням.

Де брати гроші на стартап? Проект-початківець вимагає великих вкладень, в тому числі в якісне серверне обладнання, що на початковому етапі не завжди по кишені. До того ж, складно розрахувати необхідні ресурси: невідомо, як активно розвиватиметься бізнес.

Зайві інвестиції в дороге обладнання можуть просто не окупитися. А вкласти велику суму в ІТ-ресурси і не виправдати її — не найбільш вдалий старт бізнесу. І навпаки, нестача потужностей буде гальмувати робочий процес.

Складнощів додає і неможливість спрогнозувати, скільки ресурсів знадобиться в майбутньому. Так, фізичні ресурси піддаються збільшенню та зменшенню, але, знову-таки, це додаткові витрати грошей та часу.

Крім того, для підтримки стабільної і надійної роботи серверів стартаперам потрібна людина, яка буде підтримувати обладнання в робочому стані. А для проекту-початківця утримання такого фахівця — теж джерело витрат.

Ще одне можливе завдання перед тими, хто починає власний бізнес-проект, — віддаленість один від одного. Нерідко стартапи організовують не тільки створювачі з різних міст та країн, але і з різних континентів. Без мобільності та можливості віддаленого доступу до даних злагодженої роботи не вийде.

Перед запуском і розробкою власного проекту слід ґрунтовно підготуватися. Якщо ви думаєте, де розмістити стартап, як мінімізувати вкладення у власну справу і при цьому організувати стабільну роботу, — довірте свій бізнес хмарам. 

Користь хмарних рішень для стартапів

За допомогою хмарних технологій можна вбити навіть не двох зайців, а трохи більше. :) Чим же корисні хмари для бізнесу-початківця? Розміщуючи свій проект у хмарній інфраструктурі, ви заощаджуєте:

  • матеріальні вкладення в серверне обладнання;
  • гроші на ресурси, які по факту не використовуються;
  • кошти та час на масштабування або заміну ресурсів;
  • витрати на утримання фахівців, які будуть підтримувати «залізо» в робочому стані;

А ще розміщувати дані у хмарах — це надійно, і ось чому:

  • дані розміщуються на віддалених серверах в дата-центрах за межами офісу (сервіс TuchaBit) та України (сервіси TuchaFlex+, TuchaBackup, TuchaHosting, TuchaSync);
  • безпека даних забезпечується функціями захисту: регулярними снапшотами і можливістю робити бекапи (резервні копії даних).

Снапшоти — це образи диска вашої віртуальної машини. У вартість сервісів TuchaFlex+ і TuchaBit входить вартість двох таких знімків. У разі критичних змін снапшоти допоможуть повернути систему до того стану, в якому вона була на момент зняття знімка.

Сервіс створення та зберігання резервних копій TuchaBackup — ще один надійний помічник у боротьбі за безпечне зберігання даних. Сервіс розміщує копії всіх важливих даних в дата-центрах за межами України (переважно — у Німеччині).

Хмари — це зручно:

  • ресурси легко масштабуються, в залежності від ваших потреб;
  • є можливість безкоштовно протестувати сервіси Tucha.ua протягом 7 днів та оцінити всі переваги роботи у хмарах і якість роботи нашої техпідтримки.

Оскільки команда стартаперів далеко не завжди має можливість (як фізичну, так і фінансову) обладнати офіс і працювати безпосередньо в ньому, мобільність — незамінна перевага хмар:

  • можливість підключитися до віддаленого робочого столу 24/7;
  • доступ до даних можливий з будь-якого пристрою і з будь-якої точки світу. Все, що потрібно для підключення, — інтернет-доступ;
  • можливість всій команді працювати в єдиному просторі в режимі реального часу.

У користі хмар для молодих інноваційних проектів переконався на власному досвіді Іван Крошко, керівник проекту ALTstudy. Проект, який очолює Іван, являє собою віртуальні лабораторії — рішення в області онлайн-освіти для навчальних закладів та корпоративного сектору. Іван стверджує: «Для стартапів, які тільки починають запуск свого продукту, хмари — це основа. Вони дозволяють не витрачати фінанси на серверне обладнання. Крім того, гарантій розвитку проекту на початковому етапі мало, а випустити продукт все ж потрібно. І хмари в цьому випадку незамінні».

За словами нашого партнера, до запуску проекту варто підходити вдумливо: заздалегідь продумати і розрахувати, які витрати можуть піти на ІТ-інфраструктуру, та яке рішення буде найвигіднішим. «Для стартапів хмари — це, в першу чергу, економія. І дуже правильне рішення», — переконаний на власному досвіді Іван Крошко.

Який із сервісів Tucha.ua найкраще підійде для стартап-розробок

Для розміщення стартап-розробок ми пропонуємо:

  • надійні віртуальні сервери різних конфігурацій (сервіси TuchaFlex+ і TuchaBit). Різниця між сервісами полягає в територіальному розташуванні дата-центрів (за межами України і в Україні відповідно), гарантованій доступності (99,9% і 99,0%) та вартості сервісів;
  • вигідний хостинг сайтів і пошти — сервіс TuchaHosting з дата-центрами за межами України (переважно — у Німеччині). Рівень гарантованої доступності TuchaHosting — 99,9%, при цьому трафік, бази даних, поштові скриньки, FTP-акаунти не тарифікуються та надаються без обмежень.

Для хостингу високонавантажених проектів підійдуть сервіси TuchaFlex+ та TuchaBit. Ви самі (або з нашою допомогою) обираєте потрібну вам конфігурацію, а, в разі необхідності, ресурси можна буде масштабувати під ваші запити.

Сервіс TuchaHosting — влучне рішення для не надто високонавантажених проектів, сайтів з невеликою кількістю відвідувачів тощо. Можна легко переходити з пакета на пакет в рамках доступних конфігурацій в 2, 10, 25, 50 і вище ГБ.

Також в роботі знадобляться такі сервіси, як TuchaBackup та TuchaSync.

TuchaBackup — хмарне сховище резервних копій. Це сервіс, який вирішує завдання збереження і доступності критично важливих даних.

TuchaSync — сервіс для зберігання, синхронізації та швидкого обміну файлами будь-яких форматів. Усі дані розміщуються в надійних дата-центрах за межами України.

Якщо ви бажаєте дізнатися про наші сервіси докладніше, підібрати відповідний або у вас немає часу довго в усьому розбиратися, телефонуйте або пишіть нам. Ми на зв'язку 24/7 і порекомендуємо вам краще рішення.

Калькулятори сервісів Tucha.ua

Для того, щоб ви могли розрахувати вартість відповідного сервісу або потрібної конфігурації самостійно, ми створили для вас спеціальні калькулятори для кожного із сервісів: TuchaFlex+, TuchaBit, TuchaBackup, TuchaHosting, TuchaSync.

Підіб’ємо підсумки

Для бізнес-проектів, які тільки починають свій шлях, а також для готових стартап-розробок хмарні технології — відмінне рішення. Вони скорочують витрати на ІТ-обладнання, роблять створення власних проектів більш доступним для їх створювачів. А ще, що важливо для стартапів, хмарні сервіси масштабуються залежно від ваших потреб. Оскільки на початковому етапі кількість необхідних ресурсів часто відома дуже приблизно, із хмарними сервісами ви зможете в будь-який момент збільшити або зменшити їх. Це саме те, що так потрібно для запуску бізнес-проекту!

Крім того, хмари дозволяють надійно та безпечно розміщувати стартап-проекти і отримувати доступ до них у будь-який час та на будь-якому пристрої. Економте ваші фінанси і час для більш важливих справ, а ми допоможемо підібрати для вас найбільш вигідне рішення. Звертайтеся 24/7!

 

Поділитися:
Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись