Чому варто робити бекап даних? Найпоширеніші причини втрати даних

  1. Головна
  2. Блог
  3. Хмарні сервіси
  4. Чому варто робити бекап даних? Найпоширеніші причини втрати даних
Категорії

На сьогоднішній день втрата даних практично прирівнюється до стихійного лиха і автоматично тягне за собою шлейф неприємних наслідків, серед яких втрата часу, грошей, зусиль і навіть репутації.

Якщо ви хочете бути впевненими в безпеці вашої інформації, радимо не тільки зберігати її в надійному місці, а й звернути увагу на найпоширеніші причини втрати даних, а також способи їх відновлення. Отже, для початку давайте розберемося, які обставини здатні позбавити вас важливих файлів.

 

1. Неуважність при роботі з файлами

 

Часто причиною втрати даних стає сама людина, що нерідко відбувається через його недосвідченість або неуважності. Серед найпопулярніших помилок користувачів, які призводять до втрати даних, можна виділити наступні:

Невнимательность при работе с файлами

  • випадкове видалення важливих файлів;
  • ненавмисне форматування носія;
  • перезапис інформації;
  • конвертація форматів файлів.

 

 

За іронією, до остаточної втрати даних можуть також призвести самостійні спроби користувача їх відновити, тому перш ніж самому братися за цю роботу, краще порадитися з професіоналами, а то і зовсім повністю довірити їм цю справу.

 

2. Зараження системи вірусами

 

Мабуть, це сама банальна причина розставання з важливою інформацією. Ефект дії шкідливих програм часто буває недооцінений користувачами, та й хороший антивірус не врятує від вірусів, якщо людина ігнорує його попередження або забуває оновлювати вірусну базу.

Перехід з невідомих посиланнях, відвідування сумнівних сайтів, нехтування заходами інформаційної безпеки і т. Д дають зловредів «зелене світло» для знищення всіх видів файлів, які ви зберігаєте на своєму комп'ютері.

 

3. Програмний збій додатків або операційної системи

 

Якщо перших двох причин людина здатна уникнути, то збої в роботі програм - явище непередбачуване і часто (хоча не завжди) не залежить від самого користувача. Благо, зараз при «зависанні» системи зберігаються останні версії файлів, з якими ви працювали, проте якщо стався її повний збій, ключову роль у відновленні інформації буде грає місце розташування ваших даних. Звичайно, сучасні технології дозволяють відновлювати інформацію з будь-якого місця на диску і навіть якщо він був повністю перезаписан, але, скоріше, з фінансової точки зору, цим вигідніше займатися спецслужбам, а не простим користувачам.

 

4. Поломки жорсткого диска

Поломки жесткого диска

 

Один з найскладніших випадків — проблеми в роботі вінчестера. Якщо пошкоджена голівки, що зчитує жорсткого диска або виникли несправності в його секторах, дані можуть бути втрачені безповоротно. Передбачити такі поломки практично неможливо, особливо якщо дала збій службова програма, яка обробляє завдання цього пристрою. Єдиний спосіб себе убезпечити - купувати надійні накопичувачі перевірених виробників і, безумовно, робити резервне копіювання даних.

 

5. Втрата всього комп'ютера або сервера

 

Ваш комп'ютер або сервер може бути уразливий не тільки зсередини, але і зовні. Він не застрахований ні від фізичних впливів - таких як під впливом води, перегрівання або падіння, ні і від зовнішніх незалежних факторів - наприклад, крадіжки, вилучення, пожежі, повені і т.д.

Як бачите, втратити дані досить легко, чого не скажеш про їх поновлення. І хоча ще десять років тому користувачеві було простіше розпрощатися з важливою для нього інформацією, ніж шукати рідкісних і дорогих фахівців з її «реанімації», сьогодні цю проблему можна вирішити кількома способами.

 

Спосіб №1. Спеціальні програми

 

Відновити інформацію з жорсткого диска можна за допомогою спеціального програмного забезпечення. Як правило, коли користувач випадково видаляє потрібний файл або ненавмисно виробляє форматування диска, стирається тільки інформація про розташування файлів, самі ж дані залишаються, і завдання програм якраз і полягає в тому, щоб знайти інформацію про їх поточне місцезнаходження. Часто користувач не може зробити таку роботу самостійно і вдається до аутсорс-послуг, що вимагає значних грошових і часових витрат.

У більшості випадків відновлення даних відбувається в порядку встановленої черги і може тривати кілька тижнів. За терміновість, природно, доведеться доплачувати. До того ж відсоток інформації, яку вдається витягти, практично ніколи не становить 100%, адже все залежить від того, в якому місці жорсткого диска були збережені файли, який розмір вони мають і не записувалося чи ще що-небудь поверх них.

 

Спосіб № 2. Власні сили

 

Найбільш вигідний з фінансової сторони і найменш економний в плані часу спосіб - це відновлення даних своїми силами. Напевно частина файлів користувач зможе відновити, знаходячи копії документів на знімних носіях, переглядаючи список відправлених і отриманих листів в електронній пошті або заново заповнюючи втрачені дані в уже існуючих макетах. І якщо такий варіант ще прийнятний у випадку з призначеним для користувача комп'ютером, то якщо мова йде про сервер, на якому зазвичай зберігаються колосальні обсяги інформації, цей сценарій абсолютно нереальний.

І хоча, використавши обидва перерахованих вище способу, ви цілком зможете домогтися хоча б часткового відновлення даних, на сьогоднішній день для захисту інформації не придумали нічого кращого, ніж резервне копіювання. Це просте, дешеве і надійне рішення допоможе не тільки убезпечити себе від можливих неприємностей, а й заощадить чимало ваших психологічних і фінансових ресурсів.

 

Чому зберігати резервні копії краще в хмарі?

 

Регулярно роблячи резервне копіювання файлів і розміщуючи їх в хмарних сховищах, ви отримуєте ряд переваг, а саме:

  • швидке автоматичне створення архівів резервних копій, яке відбувається без вашої участі;
  • зберігання даних в окремому місці в хмарі забезпечує повне відновлення інформації, незалежно від фізичного і функціонального стану вашого комп'ютера або сервера;
  • можливість розширювати простір зберігання в міру збільшення обсягів резервних копій;
  • безкоштовне і оперативне відновлення даних в будь-який момент часу.

 

Ми рекомендуємо зберігати резервні копії ваших даних за допомогою нашого сервісу TuchaBackup. При цьому дані безпечно розміщуються в захищеному хмарі на базі надійного дата-центру рівня Tier III в Німеччині. Крім всіх плюсів, описаних вище, замовляючи місце для великих обсягів резервних копій в хмарному сховищі, ви гарантовано отримаєте знижку.

Поділитися:
Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись