IaaS рішення: причини зростання популярності і переваги моделі

  1. Головна
  2. Хмарні рішення
  3. IaaS рішення: причини зростання популярності і переваги моделі
Категорії

Хмарні рішення поступово заполоняють все більше сфер ділової активності: офісна ІТ-інфраструктура з легкістю мігрує на віддалені сервери, а критичні бізнес-дані знаходять захист у хмарних сховищах. Нові рішення привносять нові моделі облаштування мережевої інфраструктури. Найбільш поширені три варіанти організації хмарних систем — SaaS, PaaS та IaaS. Про останній з них ми і поговоримо в цьому матеріалі.

Що таке IaaS, основні особливості

IaaS — це абревіатура, яка розшифровується як Infrastructure as a Service (англ. «Інфраструктура як сервіс»). Така модель передбачає виділення хмарним провайдером клієнту необхідної кількості обчислювальних ресурсів — віртуальних серверів, віддалених робочих місць, сховищ даних, з наданням або без надання програмного забезпечення — а розгортання ПЗ всередині інфраструктури залишається прерогативою клієнта. Загалом, IaaS — це альтернатива оренди фізичних серверів, стійок в дата-центрі, операційних систем, замість них купуються необхідні ресурси з можливістю швидкого їх масштабування у разі потреби. У багатьох випадках така модель може бути вигіднішою, ніж традиційна купівля та встановлення обладнання, ось тільки декілька прикладів:

  • якщо потреба в обчислювальних ресурсах не є постійною і може сильно змінюватися залежно від періоду, і немає бажання переплачувати за невживані потужності;
  • коли компанія тільки починає свій шлях на ринку і не має обігових коштів для того, щоб придбати всю необхідну інфраструктуру — частий варіант серед стартапів;
  • спостерігається швидке зростання бізнесу, і мережева інфраструктура повинна за ним встигати;
  • якщо потрібно знизити витрати на придбання та підтримку роботи обладнання;
  • коли запускається новий напрям, і необхідно протестувати його, не вкладаючи значних коштів в ресурси.

IaaS може організовуватися на базі публічної або приватної хмари, а також шляхом комбінації двох підходів — так званої «гібридної хмари», створеної за допомогою відповідного програмного забезпечення.

Статистика поширення IaaS

В останні роки можна спостерігати не тільки вибухове зростання хмарних технологій взагалі, а й моделі IaaS зокрема. За статистичними даними, наданими компанією Gartner, загальне зростання хмарних обчислень в 2016 році складає близько 17%, а для IaaS — 38%. За прогнозами, тенденція буде зберігатися, і до 2019 року поширення IaaS виросте в кілька разів. Причина цього явища в тому, що малий і середній бізнес масово переходить у хмару, а IaaS є для цього найбільш зручним і зрозумілим варіантом. Основні переваги технології — можливість використовувати будь-яке ПЗ, власні налаштування обладнання, широкий вибір підтримуваних пристроїв та операційних систем, масштабування — і стали ключем до успіху на ринку.

Згідно з опитуваннями, більшість клієнтів на перше місце за важливістю для організації мережевої інфраструктури ставлять два фактори — зниження операційних витрат на підтримку обладнання та зручність масштабування. Все це надає IaaS, тому все більше людей переходять на дану модель. Можливість оплати за фактом використання ресурсів — ще одна перевага, яка схиляє компанії до вибору аутсорсингу інфраструктури.

Основні переваги послуги в порівнянні з PaaS і SaaS

Компанії, які тільки планують переходити на хмарні технології, часто замислюються, яку послугу вибрати: IaaS, PaaS або SaaS. У кожного з варіантів є свої переваги, але в більшості випадків інфраструктура як сервіс виявляється більш зручною. Наприклад, якщо порівнювати з SaaS, в ній клієнт отримує готову систему з усім встановленим ПЗ та оточенням. Встановлене програмне забезпечення на стороні провайдера може бути незнайоме персоналу компанії, що потребує додаткового навчання, а значить — додаткових витрат і витрат часу. Крім того, немає можливості самостійно вносити корективи в ПЗ, доводиться користуватися тільки тим, що виділяється, без будь-якої адаптації. Серед додаткових мінусів — обмежений доступ до баз даних.

Модель PaaS має дуже вузьке призначення — вона пропонує можливості тільки для розробки і тестування програмного коду. Невеликий обсяг задач, який може вирішити платформа, робить її нецікавою та нішевою, малоцікавою для більшості клієнтів. Наразі модель PaaS отримала найменше поширення.

На відміну від двох інших моделей, IaaS позбавлена всіх цих недоліків. Клієнти можуть встановлювати будь-яке ПЗ, яке їм потрібно, модифікувати його під свої потреби в будь-який час, вирішувати будь-які задачі — від запуску сайту до організації віддалених робочих місць для персоналу. Немає критичних обмежень щодо організації зберігання даних, створення БД і вибору операційних систем, а конфігурацію обчислювальних ресурсів можна змінювати на льоту, без тривалих простоїв на апгрейд. Саме це і приваблює на сторону IaaS все більшу кількість компаній.

Відмінності IaaS від інших варіантів організації хмарних систем

Висновок

Сьогодні IaaS є найбільш зручним і вигідним для бізнесу варіантом організації хмари. Клієнти IaaS отримують такі можливості:

  • встановлення та керування будь-якими програмами, необмежена робота з базами даних, вибір операційної системи та оточення;
  • гнучке і динамічне масштабування — в будь-який момент можна додати обчислювальні ресурси або навпаки вимкнути ті, що не використовуються;
  • мобільність — працювати зі своїм звичним оточенням у хмарі можна з будь-якої точки земної кулі.

З огляду на фінансові вигоди і відсутність витрат на додаткове навчання персоналу, IaaS можна сміливо рекомендувати як найкращу модель для бізнесу.

Ми рекомендуємо використовувати для хостингу інфраструктури наш масштабований сервіс TuchaFlex+. Високий рівень доступності, надійність завдяки використанню ДЦ рівня захищеності Tier 3 у Німеччині, цілодобова підтримка з будь-яких питань, що виникають, та допомога в міграції. Звертайтеся, ми завжди на зв'язку!

Поділитися:
Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись