Панель керування вебхостингом DirectAdmin: функції та особливості роботи

  1. Головна
  2. Блог
  3. Інструкції
  4. Панель керування вебхостингом DirectAdmin: функції та особливості роботи
Категорії

Впродовж тривалого часу в якості панелі керування для серверів, які забезпечують роботу вебсайтів та деяких допоміжних сервісів, ми використовували такий популярний продукт, як ISPmanager. Звісно, нам всім слід було відмовитися від нього ще після 2014-го року, але такі тектонічні зсуви потребують багатьох зусиль. Тому нам доводиться не лише власноруч забезпечувати міграцію сервісів (вебсайтів, поштових скриньок, доменів тощо) в нові програмні середовища, а і переконувати багатьох клієнтів в доцільності такого кроку.

У цій публікації ми хотіли б розглянути DirectAdmin — систему з відкритим API від канадських розробників JBMC Software. Розповідаємо та наочно показуємо, які головні функції має панель та як з нею працювати. Тож сподіваємося, що ті клієнти, які ще не наважилися на те, щоб позбутися ще одного російського програмного продукту, після ознайомлення з цим матеріалом матимуть можливість переконатися в тому, що DirectAdmin дійсно є гідною альтернативою тим засобам, які вони використовують наразі.

Головне про DirectAdmin

Панель сумісна з віртуальними серверами, що працюють на базі операційних систем GNU/Linux та FreeBSD: дистрибутиви CentOS, Red Hat, Fedora, Debian. Також DirectAdmin працює з таким програмним забезпеченням, як Apache HTTP Server, MySQL, Exim, Dovecot, BIND, інтерпретаторами PHP та Perl.

Інструмент має простий і зрозумілий інтерфейс. Основними функціями панелі є керування вебсайтами, які потребують LAMP-оточення, сервісами електронної пошти і доменними іменами. Серед додаткових можливостей — все, що ми зазвичай очікуємо від панелі керування хостинговим сервером: керування резервними копіями і розкладом їх створення, автоматичне оновлення та базове налаштування системи, створення шаблонів облікових записів користувачів і реселерів. Отже, цілком стандартний набір функцій.

У чому ж різниця для тих користувачів, які раніше працювали з ISPmanager? Передусім — кошти за використання цього продукту не потрапляють в ерефію. Отже, перехід з ISPmanager на DirectAdmin означає ще трішечки менше грошей для держави-терориста. DirectAdmin надає дещо менше варіантів для вибору версій інтерпретатору PHP, однак функціонал панелей подібний — є всі головні функції. А інтерфейс, як на нашу думку, є набагато більш зручним і функціональним.

Як працювати з панеллю

Налаштування особистого профілю

Для того щоб вперше увійти до панелі керування, необхідно перейти за посиланням, яке міститься у листі з реквізитами доступу від служби технічної підтримки Tucha в полі Адреса панелі керування. Авторизуємося в системі: вказуємо отримані ім’я користувача та пароль від облікового запису.

За замовчуванням інтерфейс панелі відображається англійською, однак вже на цьому етапі можна вибрати мову у полі Змінити мову. До речі, одна з вагомих переваг саме цієї панелі полягає у тому, що серед мов інтерфейсу доступна українська. Тому змінюємо мову та натискаємо кнопку Увійти. Можна також зберегти дані для входу, щоб не заповнювати їх щоразу власноруч, але це вже питання довіри користувачів до сховища паролів браузеру.

Вхід

До речі, якщо забули вибрати українську при вході — не біда, адже в будь-який момент можна змінити мову інтерфейсу вже після входу до панелі керування одним зі способів:

  • за допомогою налаштування мов у нижній частині головного меню;
Мова1
  • у налаштуваннях особистого профілю, яке міститься у правій верхній частині сторінки: Опції шаблону — Мова.
Мова2
Мова3

Одразу після входу рекомендуємо змінити пароль облікового запису. Зробити це можна також у налаштуваннях особистого профілю у розділі Пароль:

Пароль

Окрім уже названих можливостей, налаштування особистого профілю містять ще декілька корисних функцій:

  • перегляд повідомлень і створення запитів до служби підтримки панелі DirectAdmin;
  • керування ключами входу, які дозволяють створювати додаткові паролі до облікового запису;
  • зміна пароля облікового запису для доступу до DirectAdmin, сервісів FTP та головного облікового запису баз даних;
  • перегляд історії авторизацій облікового запису в панелі керування;
  • створення та керування опціями теми оформлення (чомусь розробники переклали цю функцію як Опції шаблону, що може дещо спантеличити);
  • вихід з поточного облікового запису панелі керування.

Розглянемо докладніше Опції шаблону, які передбачають керування оформленням панелі. Окрім налаштувань мови, вони також дозволяють:

  1. Налаштувати стиль відображення інтерфейсу за наявними шаблонами.
Стиль1
Стиль2

Основні функції

Після входу в систему відкривається інтерфейс головної сторінки панелі. Поруч з налаштуванням особистого кабінету у верхній частині сторінки одразу бачимо можливість вибору домену для керування з панелі DirectAdmin.

Дещо нижче доступні функції керування хостингом:

Основні функції
  1. Керування обліковим записом. 

У цьому розділі можна:

  1. Налаштовувати домени та піддомени — перейменовувати, блокувати та розблоковувати їх, видаляти поточні, а також додавати нові домени.
  2. Керувати DNS — редагувати, копіювати та видаляти поточні записи, додавати нові записи, змінювати MX-записи, перевизначати значення TTL.
  3. Керувати SSL-сертифікатами — встановлювати нові за наданим покроковим алгоритмом та видаляти поточні, отримати інформацію про автоматизовані сертифікати.
  4. Налаштовувати поточні та створювати нові облікові записи для сервісів FTP.
  5. Працювати з базами даних MySQL — керувати наявними, створювати нові бази даних, завантажувати резервні копії.
  6. Керувати та створювати вказівники домену.
  7. Налаштовувати URL-переадресацію вебсайтів та створювати нові перенаправлення.
  8. Увімкнути захист зображень від Hotlink.
  9. Встановити PHP-налаштування.
Керування обліковим записом

2.    Керування сервісами електронної пошти.

Розділ для керування поштовими скриньками. Дозволяє налаштовувати переадресацію, встановлювати спам-фільтри, керувати списками поштових розсилок та виконувати інші дії з налаштування роботи з поштою.

Керування сервісами електронної пошти

3.    Розширені налаштування.

Розділ надає можливість вносити розширені налаштування, а саме: створювати та керувати резервними копіями, cron-задачами, mime-типами, а також налаштовувати двоетапну автентифікацію та встановлювати контрольні запитання, увімкнути nginx-шаблони.

Розширені налаштування

4.    Інформація про систему та файли.

Розділ дозволяє налаштовувати роботу з файлами, переглядати встановлені Perl модулі, отримувати інформацію про стан системи: технічні характеристики ресурсів, показники навантаження. Також допомагає дізнатися статистику доменів і стан основних налаштувань.

Інформація про систему та файли

Підрозділ Файловий менеджер передбачає керування всіма файлами, які розміщуються на віртуальному сервері. А саме, можна виконувати такі дії: створювати, переглядати, змінювати назву, копіювати, видаляти, шукати потрібні файли, призначати права доступу. 

Також є функції створення нових директорій, текстового файлу з розширенням JavaScript, CSS, PHP або іншими, завантаження файлів безпосередньо з пристрою, з якого відбувається підключення до панелі керування.

Файловий менеджер

5.    Додаткові опції.

Можливості панелі керування дозволяють в один клік перейти до персональних кабінетів програмного забезпечення: Roundcube для роботи з електронною поштою та вебінтерфейсом, а також phpMyAdmin для адміністрування баз даних MySQL або MariaDB.

Додаткові опції

6.    Підтримка й допомога.

У разі виникнення питань щодо роботи з панеллю керування можна створити запит безпосередньо до служби підтримки системи DirectAdmin. У цьому ж розділі є можливість переглянути історію запитів та отримати актуальну інформацію щодо API документації.

Під панеллю з основними функціями на головній сторінці доступні ще два великих розділи: один з них надає докладну інформацію про обліковий запис — статистику використання ресурсів, журнал помилок, налаштування облікового запису. Більш детально відображається кількість заповненого місця на диску, використаний трафік, кількість поштових скриньок, облікових записів сервісів FTP, баз даних та дескрипторів, дані про домени та активність облікового запису в панелі керування. 

Підтримка й допомога

Під панеллю з основними функціями на головній сторінці доступні ще два великих розділи: один з них надає докладну інформацію про обліковий запис — статистику використання ресурсів, журнал помилок, налаштування облікового запису. Більш детально відображається кількість заповненого місця на диску, використаний трафік, кількість поштових скриньок, облікових записів сервісів FTP, баз даних та дескрипторів, дані про домени та активність облікового запису в панелі керування. 

Статистика використання ресурсів

Ще один розділ — Налаштування домену, де відображається кількість доменів і піддоменів та інформація про них. Також є можливість додати новий домен.

Налаштування домену

Як бачимо, розібратися з функціоналом панелі нескладно, особливо, якщо раніше вже був досвід роботи з іншими подібними інструментами. Все завдяки інтуїтивно зрозумілому інтерфейсу та необхідному набору функцій для керування вебхостингом.

До речі, розібратися зі стартом роботи на віртуальному сервері допоможе наша покрокова інструкція. Стаття надасть наочні відповіді на головні питання: як підключитися до сервера, перенести програми і дані, встановити основні налаштування та ще багато іншого.

Є питання? Звертайтеся!

Якщо потрібна наша допомога у роботі з панеллю або віртуальними серверами загалом, пишіть або телефонуйте, і ми радо допоможемо. А якщо є потреба розповісти більш детально про конкретні функції або наочно показати їх налаштування, просто повідомте нас про це, і ми підготуємо нові огляди панелі DirectAdmin.

Будемо раді, якщо у пригоді стануть також наші інші технічні статті та корисні інструкції. Читайте, користуйтеся та працюйте у надійних хмарах від Tucha!

Поділитися:
Статті по темі

У попередній статті про панель керування вебхостингом DirectAdmin ми робили загальний огляд системи та її призначення. Нині зосередимося докладніше безпосередньо на функціях програмного продукту та алгоритмі дій, який зазвичай потрібно зробити користувачу при роботі з панеллю.

[UPD] Друзі, відтепер хмарний хостинг TuchaHosting доступний на вибір також на базі українських майданчиків! Для кого підійде розміщення даних в Україні та у чому переваги такого рішення — вже у цій статті. 

Безперебійний та швидкий хостинг — запорука якісної роботи веб-сайту та корпоративної пошти. У більшості випадків для цього якнайкраще підійде віртуальний хостинг (shared-хостинг) у хмарі з високим рівнем відмовостійкості і при цьому за доступною вартістю. 

ISPmanager є однією з популярних панелей для керування вебхостингом, що широко використовується власниками сайтів, зокрема і клієнтами Tucha. Не так давно з’явилася оновлена версія продукту, а з нею — і зміни у тарифах. Тому ділимося інформацією, яка буде корисною для всіх поточних користувачів панелі та тих, хто також планує використовувати інструмент у роботі.

Продовжуємо розповідати про типові приклади вирішення популярних хмарних задач. Наразі розповідаємо про міграцію у хмару сайтів на базі різних CMS, зокрема WordPress, Drupal та Joomla. І робимо це на декількох реальних прикладах наших клієнтів.

Один з частих запитів до нашої служби технічної підтримки — питання про те, за допомогою яких інструментів здійснюється налаштування доменної зони DNS. Наразі розповідаємо про різновиди інструментів для керування налаштуваннями доменної зони.

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись