Віртуальні чи фізичні сервери: що обрати? 8 аргументів на користь хмар

  1. Головна
  2. Блог
  3. Хмари для бізнесу
  4. Віртуальні чи фізичні сервери: що обрати? 8 аргументів на користь хмар
Категорії

Часи, коли значну частину офісного простору займали фізичні сервери, відходять у минуле. Все менше компаній бажають захаращувати офіс залізом. Проте це ще не стали суто частиною історії, адже міфи, що витають навколо хмар, продовжують утримувати деяких користувачів в обіймах зі своїми залізними машинами. Якщо ви теж вагаєтесь, що обрати — віртуальний сервер у хмарі або залізний сервер у офісі — радимо детально ознайомитися з особливостями кожного з підходів.

Привиди з минулого

Розглянемо, які міркування найчастіше спонукають дивитися у бік фізичних серверів:

  • Бажання мати свій сервер «під боком», тримати все «під контролем» і ні від кого «не залежати».
  • Побоювання, що хтось може отримати доступ до даних у хмарі. 
  • Переконання, що хмари — це «зайве», адже можна пошукати ІТ-фахівця, який буде адмініструвати залізний сервер і вирішить заразом усі проблеми.
  • Бажання заплатити одноразово і сподівання, що власна ІТ-інфраструктура — це вигідне вкладення коштів «на майбутнє».  

Чи виправдані ці та інші міркування? Як визначитися, який підхід кращий і який краще підійде конкретній компанії? Найперше — зібрати якомога більше інформації про всі переваги та особливості кожного з видів серверів. Потім їх порівняти. А вже після — прийняти рішення. Ми спростили цю задачу і зібрали головну інформацію.
 

Порівняння хмарних та залізних серверів

1.    Надійність та доступність.

Віртуальний сервер: дата-центри, в яких розміщуються віртуальні сервери, мають конкретний рівень захищеності: Tier 1, 2, 3 або 4. Чим вищий рівень, тим більш надійним вважається дата-центр. 

Всі потужності Tucha розміщені у дата-центрах з рівнем захищеності Tier 3 і вище. Це допомагає забезпечувати безперебійну роботу та високий рівень доступності сервісів, адже в дата-центрах продубльовані такі важливі комунікації, як джерела електропостачання, інтернет, системи охолодження тощо. Навіть у разі збоїв, робота ЦОД не припиняється, а працездатність гарантована навіть під час проведення ремонтних або профілактичних робіт. 

Гарантована доступність сервісу TuchaBit з майданчиками в Україні складає 99,0%. Сервіс TuchaFlex+ з дата-центрами, що розташовані за межами України (переважно у Німеччині), має цей показник на рівні 99,9%. 

Фізичний сервер: таких показників, як рівень захищеності, гарантована доступність, наявність резервних каналів комунікації, звичайні сервери за замовчуванням просто не мають. Про це все слід потурбуватися самотужки.

2.    Безпека розміщення даних.

Віртуальний сервер: надійний провайдер, що піклується про безпеку даних своїх клієнтів, передбачає додаткові інструменти для захисту інформації, зокрема знімки системи (снапшоти) та можливість створювати і безпечно зберігати резервні копії важливих даних. 

Як це реалізовано у нас? До вартості наших сервісів TuchaBit та TuchaFlex+ уже включено снапшоти. Вони, у разі критичних змін, допомагають повернути систему до того стану, в якому вона була на момент зняття знімку. Забезпечити додатковий захист окремих файлів допоможе сервіс для створення та зберігання резервних копій TuchaBackup. Крім того, ми надаємо можливість шифрування каналів зв’язку та даних, пропонуємо спеціальні шаблони віртуальних машин з активованим шифруванням дисків.

Фізичний сервер: снапшоти недоступні. Можна налаштувати регулярне збереження резервних копій завдяки програмам для автоматичного створення бекапів. Але це не гарантує збереження даних, якщо тримати резервні копії на цих же фізичних серверах. 

3.    Стабільність роботи та наявність доступу.

Віртуальний сервер: для доступу у хмари необхідне інтернет-з’єднання, а для роботи пристрою доступу — стабільне електропостачання. Та важливою перевагою хмар над залізними серверами є мобільність: якщо ці комунікації постачаються зі збоями, можна переміститися з ноутбуком або планшетом до найближчого закладу, де є інтернет та електроенергія, — і ви знову на зв’язку.

Фізичний сервер: робота серверів так само залежить від наявності інтернету та електропостачання. Але якщо сервер розташовано в офісі, а комунікації працюють нестабільно, робота всієї компанії зупиняється, адже працювати з даними на фізичних серверах можливо лише в межах офісу. 

4.    Захищеність даних від доступу сторонніх осіб та форс-мажорів.

Віртуальний сервер: інформація надійно захищена від фізичного доступу сторонніх осіб або зловмисників, адже дані зберігаються на віддалених серверах. Часто — за межами країни.

Фізичний сервер: важливі та конфіденційні дані компанії зберігаються просто в офісі, поруч з робочими місцями співробітників. У кращому разі — в окремій кімнаті. Чи захищає це належним чином сервери, на яких тримається робота всієї компанії? Питання риторичне, адже отримати доступ до даних може будь-хто. Крім того, фізичні сервери не захищені також від пошкоджень та форс-мажорів, які можуть трапитися у будь-якому приміщенні (потрапляння води, пожежа тощо). 

5.    Масштабування ІТ-ресурсів.

Віртуальний сервер: якщо бізнес зростає та його потреби в ІТ-обладнанні змінюються, із хмарами необхідні ресурси додаються за лічені хвилини. Для цього не потрібно чекати та надовго зупиняти роботу всієї компанії. До того ж, завжди можна підібрати саме ту кількість ресурсів, з якою робота буде швидкою та стабільною, а клієнт не витрачатиме зайві кошти на надлишкове обладнання. Так само легко можна зменшити кількість ресурсів, якщо раптом потреби зміняться. Це дозволяє економити кошти.

Фізичний сервер: уже на початкових етапах роботи залізо потребує великих вкладень. При цьому зазвичай ресурси підбирають ще й з урахуванням зростання бізнесу у майбутньому. Проте зі значним збільшенням масштабу бізнесу і його потреб, необхідно буде знову закуповувати обладнання. Якщо ж, навпаки, частина ресурсів з часом не використовувується, — це просто зайві витрати на залізну інфраструктуру.

6.  Мобільність. 

Віртуальний сервер: якщо окремому співробітнику або всій команді треба попрацювати віддалено, це легко зробити завдяки хмарам та налаштованому віддаленому робочому столу з усіма необхідними програмами та даними. А зміна локації офісу при роботі у хмарах — це не так вже й страшно, адже переїзд не призводить до масштабного простою в роботі на час переїзду серверів. 

Крім того, хмари — найбільш вигідне та зручне рішення для стартапів і малого бізнесу. Проектам-початківцям не потрібно одразу вкладати великі кошти в ІТ-обладнання. Це дозволяє оптимізувати ресурси: інвестувати фінанси в розробку, розвиток та просування проекту, а не витрачати суттєву частину коштів на залізо. До того ж, це дуже зручно, якщо фахівці знаходяться у різних куточках країни або світу. А ще хмари дозволяють заощадити кошти на облаштуванні та утриманні приміщень для роботи.

Фізичний сервер: якщо офіс переїжджає, все ІТ-обладнання доведеться забирати з собою. І чим його більше, тим надовше залишиться переїзд у пам’яті. ;-) 

7.    Підтримка роботи сервера.

Віртуальний сервер: залежно від обраного типу технічної підтримки, відповідальність за якісну роботу сервера частково або повністю лягає на плечі провайдера. Ми, приміром, слідкуємо за працездатністю сервера, фізичною інфраструктурою ЦОД, середовищем віртуалізації та іншими, не менш важливими аспектами, що входять до наших повноважень у межах конкретного типу технічної підтримки.

Фізичний сервер: необхідно самостійно шукати ІТ-фахівців, які будуть слідкувати за працездатністю сервера та усувати несправності, що виникатимуть. 

8.    Фінансові вкладення.

Віртуальний сервер: хмари не потребують великих фінансових вкладень в ІТ-обладнання навіть на початкових етапах роботи компанії. Оплата здійснюється лише за обрані ресурси, а розпочинати роботу можна одразу після створення та налаштування віртуальної машини.

Ми заздалегідь допоможемо підібрати потрібний сервіс та конфігурацію. Залишиться лише оплачувати фіксовану вартість сервісів та користуватися всіма перевагами хмар. 

Фізичний сервер: залізо потребує суттєвих коштів на придбання вже на самому старті роботи бізнесу. З часом неминуче доведеться оновлювати ІТ-ресурси: закуповувати нове обладнання та модернізувати те, що вже використовується. Крім того, слід враховувати витрати на обслуговування заліза фахівцями.

Висновок

Ми назвали основні переваги, які отримує бізнес, його власник та всі співробітники завдяки хмарам. Підсумовуючи, зазначимо головне: віртуальні сервери — це надійна робота бізнесу, безпечне зберігання даних та просте масштабування ресурсів. Хмари, на відміну від залізних серверів, легко підлаштовуються під потреби бізнесу, а ще дозволяють працювати з будь-якого куточка світу.

Якщо ви і досі остерігаєтеся хмар та користуєтеся виключно фізичними серверами — можливо, саме час залучити сучасні технології та полегшити собі роботу? Наші сервіси можна безкоштовно протестувати впродовж 7 днів. Ми радо надамо відповіді на будь-які питання та підберемо найбільш влучне рішення. Звертайтеся до нас 24×7 та особисто переконайтеся у всіх перевагах віртуальних серверів!
 

Поділитися:
Статті по темі

Переваги перенесення робочих даних у хмару

Інтернет-торгівля швидко поширюється світом. Вже понад 70% покупців надають перевагу онлайн-магазинам. Чималою мірою успіх e-shop залежить від швидкості завантаження сайту...

Аптечний бізнес в Україні — один із найбільш динамічних у своєму розвитку. Кількість торговельних точок постійно зростає: наразі їх нараховується...

Ми вирішили розібратися, чи варто панікувати українським власникам даного софта і як уберегтися від неприємних наслідків закону...

Попри сучасні віяння, придбання програмних комплексів все ще залишається досить поширеним явищем. Це рішення має як позитивні, так і негативні сторони

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись