Ліцензії Microsoft Remote Desktop Services: головні особливості використання

  1. Головна
  2. Блог
  3. Техпідтримка
  4. Ліцензії Microsoft Remote Desktop Services: головні особливості використання
Категорії

[UPD] Доповнили статтю інформацією з відповідями на часті запитання від клієнтів про типи ліцензій термінального доступу — «на пристрій» та «на користувача».

Винесення робочих даних у хмару та налаштування віддаленого доступу до них — задача з підвищеним попитом. Якщо замовнику потрібна машина на базі операційної системи Microsoft Windows Server і підключення до віддаленого робочого столу трьом і більше користувачам, значить, йому потрібен і спеціальний програмний продукт для цього — Microsoft Remote Desktop Services (RDS). У статті розповідаємо про головні особливості користування ліцензією: для чого вона потрібна, які можливості надає, як користуватися продуктом та скільки це коштує.

Про сервіси Tucha та ліцензії Microsoft Windows Server

Ми пропонуємо ряд сервісів, на базі яких доступні віртуальні та фізичні сервери в оренду. Деякі з них вже мають встановлену ліцензію на операційну систему Microsoft Windows Server за замовчуванням. Зокрема це сервіс TuchaBit — віртуальні сервери (VPS), які складаються зі збалансованого набору ресурсів (юнітів): ядер процесора (CPU), оперативної пам’яті (RAM) та пам’яті жорсткого диска (SSD). Майданчики сервісу розміщуються в Україні, а гарантована доступність послуг складає 99,0%.

Для роботи з іншими сервісами можна як використовувати свої ліцензії, так і замовити їх у нас, адже Tucha від самого початку своєї діяльності надає клієнтам відповідні послуги на основі програми Services Provider License Agreement (SPLA). Зокрема це стосується серверів, що доступні завдяки таким сервісам:

  • TuchaBit+ — VPS, що працюють на основі сучасних процесорів і відповідають усім вимогам до швидкодії процесів. Потужності сервісу розміщуються в Україні. TuchaBit+ також складається з юнітів. Гарантована доступність послуг — 99,9%.
  • TuchaFlex+ — віртуальні машини з довільним набором ресурсів, що дозволяє розгорнути сервер у будь-якій потрібній конфігурації. Майданчики сервісу знаходяться у Німеччині, а гарантована доступність послуг складає 99,9%.
  • TuchaHost — віртуальні сервери з великими HDD на базі закордонних майданчиків (переважно у Німеччині). Сервіс складається зі збалансованих наборів ресурсів — сот. Гарантована доступність послуг — 99,0% (в режимі гіпервізору) та 99,9% (в режимі кластеру віртуалізації).
  • TuchaMetal — фізичні сервери, розміщені як у дата-центрах в Україні, так і за кордоном (здебільшого у Франції та Німеччині). Гарантована доступність послуг складає 99,9%.

Деякі особливості роботи операційної системи Microsoft Windows Server залежать від встановленої версії. А саме, Evaluation версії передбачають наявність ознайомлювального періоду (trial), який складає 180 діб. Після закінчення пробного періоду операційна система блокується та вимагає активацію ліцензії для можливості подальшої роботи.

Щодо ліцензій версії Volume, які ми встановлюємо на сервери клієнтів за потребою, вони не мають такого ознайомлювального періоду. Та від початку встановлення операційної системи на сервер вона повідомлятиме про необхідність активації ліцензії: відповідне сповіщення буде відображатись у правій нижній частині екрана впродовж усього періоду користування. При цьому операційна система буде продовжувати роботу.

Які ліцензії потрібні при роботі у хмарах

 

 

Інколи клієнти не мають ліцензії Microsoft Windows Server і роками використовують цю операційну систему в режимі ознайомлення. Такі дії ми не схвалюємо, але і запобігти їм не можемо, оскільки клієнт має право робити всередині орендованої машини будь-що, та за всі можливі наслідки тих чи інших порушень відповідає лише він сам. Ми не маємо доступу до того, що є всередині клієнтських машин, і не маємо права такий доступ отримувати.

Також зауважимо, що навіть якщо у замовника є ліцензія на роботу з Microsoft Windows Server, вона передбачає можливість користування операційною системою, проте не надає автоматично ліцензію на інші програмні продукти чи компоненти, які ліцензуються окремо (скажімо, Microsoft Office, Microsoft SQL Server, Microsoft RDS тощо).

Про підключення до віддаленого робочого столу та ліцензії Microsoft Remote Desktop Services

Безпосередньо операційна система Microsoft Windows Server надає можливість підключатися до віддаленого робочого столу не більше ніж двом користувачам одночасно.

Якщо є потреба в одночасному підключенні трьом і більше користувачам, вже необхідно розгортати набір програмного забезпечення під назвою Remote Desktop Services, який дозволяє безпечно користуватися функціями служб віддалених робочих столів. 

Microsoft RDS — це компонента операційної системи, яка вмикається та налаштовується окремо, і ліцензується вона теж окремо, адже ліцензія операційної системи Microsoft Windows Server не містить у собі ліцензії RDS за замовчуванням. Отже, на цей набір програмного забезпечення також потрібна окрема ліцензія.

Про типи ліцензій Microsoft Remote Desktop Services

Існують два типи ліцензій термінального доступу:

  • «На пристрій», яка дозволяє одночасно підключатися необмеженій кількості користувачів з N пристроїв (де N — кількість ліцензій типу «на пристрій»). 
  • «На користувача», яка передбачає надання N користувачам можливості підключатися з необмеженої кількості пристроїв. У цьому разі N — це кількість ліцензій типу «на користувача».

Який тип ліцензій підійде в кожному окремому випадку? Звісно, передусім все залежить від задач і потреб користувачів, які планують підключатися до віддаленого сервера.

Також слід зважати на те, чи входить даний сервер до домену Active Directory (AD). Це спеціальна вбудована служба в операційній системі, яка відповідає за організацію внутрішнього домену. Основна задача Active Directory — зберігання та управління інформацією про користувачів, комп'ютери та інші ресурси в мережі комп'ютерів. AD — це механізм управління великою кількістю серверів (щонайменше двома) і користувачів.

Отже, якщо сервер вже входить до домену Active Directory, є можливість встановити на сервер ліцензії термінального доступу будь-якого типу — як «на пристрій», так і «на користувача».

Якщо ж Active Directory не використовується, то ліцензії типу «на користувача» працюватимуть некоректно. В такому разі на сервер можливо встановити тільки ліцензії типу «на пристрій».

Важливий момент: ліцензії «на пристрій» прив’язуються до імені пристрою (комп’ютера, ноутбука, планшета тощо), з якого користувач підключається до віддаленого сервера. Якщо користувач постійно підключається з одного й того ж пристрою, все працюватиме належним чином. У разі ж, якщо у користувача є потреба працювати на віддаленому сервері з різних пристроїв (скажімо, з ПК в офісі та з ноутбука вдома), знадобиться ліцензія на кожен з цих пристроїв. Відкликати ліцензії типу «на пристрій» назад вкрай не просто — це можливо зробити лише для однієї ліцензії раз на півроку, тому слід заздалегідь враховувати всі можливі пристрої, з яких користувачі підключатимуться до віддаленого сервера.

Як і у випадку з іншими програмними продуктами, ліцензію на підключення до віддалених робочих столів можна встановити свою або замовити у нас на потрібний період. Вартість оренди RDS будь-якого типу у нас складає 10,20 євро/місяць за 1 ліцензію.

Про особливості служби Active Directory

Рішення розгортати або не розгортати на сервері службу Active Directory приймає клієнт. При цьому слід зважати на деякі особливості, пов’язані зі встановленням та впливом програмного продукту на подальшу роботу з сервером. 

Передусім слід зауважити, що розгортання внутрішнього домену створює додаткове навантаження на систему, і для його роботи найчастіше потрібно розгорнути ще один сервер. Ми не рекомендуємо об'єднувати роль контролера домену з іншими ролями, тобто встановлювати цю роль, для прикладу, на термінальний сервер. Контролери домену, за рекомендацією Microsoft, мають бути окремими віртуальними або фізичними серверами.

Також розгортання домену на сервері призводить до низки наслідків:

  • Зменшення продуктивності сервера. 

Після розгортання служби AD на контролерах домену вимикається кешування на дисках для збереження інформації, що призводить до більш повільної роботи з будь-яким програмним забезпеченням, зокрема бухгалтерським.

  • Втрата доступності даних і вихід сервера з ладу з різних причин, наприклад:
    • Через відсутність контролера домену для реплікації.
    • Через те, що всі служби не встигли завантажитись вчасно. Відповідно, не застосується правильний мережевий профіль та є ризик того, що групові політики спрацюють не коректно.
    • Через неправильне вимкнення або примусове перезавантаження віртуальної машини тощо. 

Нагадаємо, що в будь-якому разі вимкнення та перезавантаження сервера має відбуватись за коректним алгоритмом.

  • Суттєві обмеження в підключенні до сервера користувачів без прав адміністратора, що впливає на рівень захисту системи і конфіденційності даних. 

Отже, Active Directory — це непростий інструмент, який бажано використовувати лише за реальної нагальної потреби та виключно під контролем грамотного технічного фахівця. Використання AD для однієї віртуальної машини не виправдає своїх наслідків і не принесе очікуваної користі. Тому зважайте на всі недоліки та переваги користування службою, і лише потім приймайте зважене рішення.
 

Про важливі особливості використання

Ліцензією Microsoft Remote Desktop Services можна користуватися безкоштовно впродовж пробного періоду, що складає 120 діб. Важливо пам’ятати, що після того, як 120 діб сплинуть, продукт припиняє свою роботу, а увійти на сервер можна тільки за допомогою аварійної консолі.

Саме тому ще до закінчення пробного періоду необхідно прийняти рішення:

  • або замовити ліцензії термінального доступу у потрібній кількості (будь-якого типу — «на пристрій» чи «на користувача»);
  • або видалити службу Remote Desktop Services і працювати надалі, користуючись можливостями штатних засобів операційної системи Microsoft Windows Server. Нагадаємо, що в такому разі одночасно підключатися до сервера можуть не більше двох користувачів.

Ще одна примітка: ми рекомендуємо розгортати ліцензії Microsoft Remote Desktop Services лише у тому разі, якщо дійсно є потреба у їх використанні. Ось чому: якщо налаштувати віддалені доступи для користувачів, розпочати роботу з продуктом, а після завершення 120 діб забути про необхідність подальшого придбання ліцензій, віддалений сервер разом з усіма даними на ньому перетвориться на гарбуза. І доступ до нього, як уже зазначалося, буде можливий тільки через аварійну консоль.

Тому якщо віддалене підключення потрібне для одного або двох користувачів, краще користуватися можливостями безпосередньо операційної системи. Якщо надалі виникне потреба орендувати ліцензії термінального доступу до сервера для більшої кількості користувачів, ми радо їх надамо.

Якщо щось пішло не так

Якщо все ж таки трапилось так, що система стала недоступною і доступу до сервера у клієнта немає, вихід є — власноруч увійти до панелі керування хмарним ЦОД, підключитися через аварійну консоль і видалити службу Microsoft Remote Desktop Services. Або можна звернутися по допомогу у вирішенні цієї задачі до фахівців Tucha. Для цього потрібно, аби замовник:

  1. надав нам права адміністративного доступу до системи;
  2. оплатив послугу погодинного адміністрування сервера вартістю 20,00 євро/годину. 

Та аби робота зі службою Microsoft Remote Desktop Services не дійшла до цих рятувальних дій, найкращим рішенням є своєчасне ліцензування продукту ще до завершення пробного періоду в 120 діб.

Tucha — за чесне користування

Ми наполегливо рекомендуємо працювати виключно з ліцензійним програмним забезпеченням, що придбане в офіційних постачальників. На жаль, в мережі Інтернет є чимало інформації про те, як можна обійти такі кроки. Однак це є серйозним порушенням угоди користувача. Ми категорично не схвалюємо неліцензоване використання програмних продуктів попри те, що запобігти цьому не можемо, оскільки не маємо доступу до розміщених клієнтом даних на сервері.

Висновок

Якщо ви працюєте з віддаленими серверами на базі ОС Windows та маєте потребу організувати дистанційну роботу для трьох і більше користувачів, у пригоді стане спеціальний продукт — Microsoft Remote Desktop Services. Ліцензії на його використання можна встановити свої або ж звернутися до фахівців Tucha, і ми радо надамо потрібне програмне забезпечення в оренду. Головне — пам’ятайте про те, що безкоштовний пробний період складає 120 діб, впродовж яких необхідно подбати про подальший перехід на ліцензійні програмні продукти від Microsoft.

Якщо у вас виникли питання, пишіть нам на електронну адресу sales@tucha.ua або телефонуйте за номером +380 44 583-5-83. Tucha на зв’язку цілодобово.

Поділитися:
Статті по темі

Налаштування доступу до локального принтера по протоколу RDP

Підключення до віддаленого робочого столу — один з найбільш частих запитів під час організації дистанційної роботи. Покроково та наочно показуємо, як підключитися до віддаленого робочого столу за допомогою RDP-клієнта, що встановлений на всіх операційних системах Windows від версії XP і вище. 

Вибір між віртуальними та фізичними серверами постає чи не перед кожною компанією. На рішення, зазвичай, впливає декілька чинників, серед яких: особистий досвід у минулому; поради колег або знайомих; відгуки користувачів в інтернеті та інше. Як все ж таки зробити розумний вибір? Думками, що сформувалися на основі особистого досвіду та досвіду своїх клієнтів, діляться наші експерти, знані фахівці в ІТ-галузі — Спартак Поліщук, засновник Rubicon, та Роман Герштун, засновник ProCRM.
 

Так чи варто боятися зберігати дані в хмарі?

Що робити одразу після купівлі хмари? Де отримати реквізити доступу, як підключитися до віртуального сервера та перенести на нього необхідні програми і дані? Ці та інші схожі питання можуть виникнути, якщо ви вперше замовили віртуальну машину і тільки починаєте роботу у хмарі. 

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись