Віртуальні або фізичні сервери: що рекомендують експерти

  1. Головна
  2. Блог
  3. Хмари для бізнесу
  4. Віртуальні або фізичні сервери: що рекомендують експерти
Категорії
Вибір між віртуальними та фізичними серверами

Вибір між віртуальними та фізичними серверами постає чи не перед кожною компанією. На рішення, зазвичай, впливає декілька чинників, серед яких:

  • особистий досвід у минулому;
  • поради колег або знайомих;
  • відгуки користувачів в інтернеті та інше.

Як все ж таки зробити розумний вибір? Думками, що сформувалися на основі особистого досвіду та досвіду своїх клієнтів, діляться наші експерти, знані фахівці в ІТ-галузі — Спартак Поліщук, засновник Rubicon, та Роман Герштун, засновник ProCRM.

1

Попри те, що все більше компаній переходять у хмари, деякі власники бізнесу все ще впевнені, що лише присутність заліза в офісі гарантує їм спокій, а даним — безпеку.

Це зазначає і Роман Герштун: є один момент, про який часто говорять клієнти, — це бажання мати свій сервер і ним керувати, словом, мати певне право власності. Але насправді, якщо є свій сервер, треба вкладати в нього кошти та постійно за ним доглядати. Саме тому фізичний сервер гарно працює лише в тому разі, якщо в компанії є свій ІТ-відділ і можливість ці сервери адмініструвати, підтримувати їх працездатність та своєчасно модернізувати. Тож якщо у вас немає свого штату ІТ-фахівців, краще не набудовувати фізичні сервери у себе в офісі. 

Спартак Поліщук помітив, що в ІТ-царині забобонів, у прямому сенсі цього слова, не існує. Найімовірніше, їх можна назвати страхами. Наприклад, страх за безпеку своїх персональних даних укупі з відсутністю ґрунтовних знань про хмари може спонукати клієнтів користуватися фізичними серверами.  

«…фізичний сервер гарно працює лише в тому разі, якщо в компанії є свій ІТ-відділ…»

Роман Герштун

2

На додачу до можливих упереджень, і досі існує чимало міфів навколо віртуальних серверів. Наприклад, що хмари — це дорого або небезпечно. Та як усе є насправді?

Роман Герштун зазначає, що таких міфів зазвичай три. Перший — вартість, другий — безпека, зрештою — конфіденційність. «Розглянемо кожен з них. Наприклад, що хмари — це дорого. А що таке дорого? Коли ви вкладаєте кошти у фізичний сервер, ви оплачуєте його вартість, роботу системного адміністратора. Потім витрачаєте кошти на модернізацію та технічну підтримку цього сервера. А із хмарами усі ці послуги вже входять до вартості сервісів»,  — говорить наш партнер.

Другий момент, як зазначає Роман Герштун, — безпека: «Змоделюймо дві ситуації. Пожежа в офісі або «візит» зловмисників. Якщо сервер знаходиться у вас в офісі, рівень його безпеки значно програє віртуальним серверам».
І третій момент — конфіденційність. За словами експерта, якщо зламати можна навіть американський Пентагон, то нескладно здогадатися, який сервер є більш безпечним: сервер профільної організації, що надає хмарні рішення, або сервер, котрим керує системний адміністратор, який, можливо, навіть не має достатньої кваліфікації, аби забезпечити потрібний рівень захисту.

Також Роман Герштун висловлює думку, що боятися слід не того, що інформація може втратитися з певного сервера, а того, що дані можуть зникнути. Це більша втрата, ніж просто копіювання даних на інший ресурс. Беззаперечно, будь-який хмарний сервіс має набагато вищий рівень безпеки, ніж фізичний сервер. 

«Беззаперечно, будь-який хмарний сервіс має набагато вищий рівень безпеки, ніж фізичний сервер»

Роман Герштун

3

Припустимо, просто зараз перед вами постає вибір. Необхідно визначитися: працювати на залізному чи хмарному сервері? Вибір нелегкий, тож, аби він був обміркованим, наші експерти діляться досвідом, на що звернути увагу та які характеристики порівнювати.

Спартак Поліщук стверджує: «З оглядом на перспективу, я б взагалі не порівнював хмару з фізичним сервером. Річ у тім, що за потреби масштабування, хмари розширити значно простіше, ніж фізичний сервер. Зазвичай зробити це можна за лічені хвилини. Фізичний же сервер потребує значних фінансових та часових витрат. Наприклад, один з наших клієнтів хотів масштабувати свій сервер, додавши до нього оперативну пам’ять. Та внаслідок переходу всього світу на нові стандарти пам’яті, йому довелося шукати цю оперативну пам’ять на вторинному ринку, адже материнська плата не підтримувала сучасний стандарт. А перейти у хмари вийшло б значно дешевше та простіше».

Роман Герштун проводить аналогію з автомобілем: можна придбати новий, а можна — з пробігом. «При виїзді з салону новий автомобіль одразу втрачає вартість. Додатково, цей автомобіль буде необхідно модернізувати. При купівлі авто з пробігом, ви заощаджуєте на вартості, також витрачатиметься менше коштів на модернізацію», — пояснює експерт. І говорить, що така ж різниця між віртуальними серверами та залізом. 

«Коли ви орендуєте хмару, сплачуєте лише ті ресурси, які необхідні. При цьому їх можна легко збільшувати. За потреби, можна налаштувати створення і зберігання резервних копій у хмарах, а знімки системи вже включено у вартість сервісів. Як результат, ви отримаєте безпеку, надійність та оптимізацію витрат», — зазначає Роман Герштун. 

«За потреби масштабування, хмари розширити значно простіше, ніж фізичний сервер»

Спартак Поліщук

4

Зрозуміло, бувають конкретні випадки, коли можна розглядати для роботи як фізичні, так і віртуальні сервери. Які саме ці випадки? Та яким видам бізнесу все ж без сумнівів слід віддати перевагу хмарам?

За словами Спартака Поліщука, у сфері впровадження CRM-систем є певний закон, який вимагає розміщення даних на фізичних серверах серед компаній банківського та медичного сектору. В усіх інших випадках краще використовувати хмару, наприклад, для розміщення коробкової версії Бітрікс24. 

Роман Герштун говорить, що головне — принцип, а не розмір бізнесу. «Простий приклад: у вас є ІТ-компанія, яка надає послуги системного адміністрування. Є штат з ІТ-фахівців, що складає основу бізнесу. Розглядати фізичний сервер можна тоді, коли у вас є відповідний штат та необхідні для цього ресурси, — переконаний наш партнер. — Якщо ви стартап і не маєте такої можливості, тоді, без сумнівів, слід надати перевагу хмарам». Використовуючи хмари, можна заощадити на утриманні штату фахівців та отримати більше прибутку від продажу товарів або послуг. «Наприклад, вам треба збудувати сайт, встановити CRM-систему і все це автоматизувати. Якщо ви придбаєте свій фізичний сервер, вам треба буде мати для його обслуговування штат. Із хмарами ви можете легко збільшити кількість місця, не купуючи додаткове залізо та заощаджуючи час. А зараз це — найголовніша інвестиція в бізнесі. Якщо ви розумієте, що вам вигідніше це, ніж утримувати штат і власний сервер, тоді, без сумнівів, слід надати перевагу хмарам», — ділиться думкою Роман Герштун. 

«Із хмарами ви можете легко збільшити кількість місця, не купуючи додаткове залізо та заощаджуючи час. А зараз це — найголовніша інвестиція в бізнесі»

Роман Герштун

5

Отже, ми розібралися із хмарними міфами, розглянули питання вибору з оглядом на перспективу та випадки, у яких незамінними є саме віртуальні сервери. Пропонуємо визначити, принаймні, три основних та обґрунтованих аргументи на користь хмар.

Як переконаний Спартак Поліщук, хмари — це надійно, адже гарантована відмовостійкість серверів зазвичай сягає показників 99,0-99,9%. Сервер та дані на ньому доступні з будь-якої точки світу, і навіть збої в дата-центрі можуть вплинути на роботу серверу лише в межах цих показників. По-друге, хмари — це не складно, оскільки з будь-якого питання можна просто звернутися до технічної підтримки провайдера. Зрештою, хмари — це не дорого: порівнюючи витрати з утриманням фізичних серверів, хмари дійсно більш вигідні.

Ось що говорить Роман Герштун: «Під час роботи ми визначили певні переваги. Перша з них — масштабування. Із залізними серверами цей процес складніший. Наприклад, у роботі з одним з наших клієнтів, аби встановити CRM-систему, ми чекали тиждень. Чому так довго? Спочатку вони встановлювали сервер, потім налаштовували його. Якби це були хмари, ми б зробили все у рази швидше. Отже, хмари — це масштабування та економія».

Другий момент, як зазначає експерт, полягає в тому, що при роботі з хмарами клієнт не витрачає кошти на роботу системного адміністратора і не має потреби власноруч слідкувати за працездатністю сервера. При цьому сам замовник може зосередитися на вдосконаленні інших бізнес-процесів та отриманні прибутку.

Також Роман Герштун впевнений, що третьою і чи не найголовнішою перевагою є безпека. Оскільки сервер компанії знаходиться поза межами офісу, можна бути спокійним, бо при можливих негараздах фізичного доступу до даних не буде.  

«Порівнюючи витрати з утриманням фізичних серверів, хмари дійсно більш вигідні»

Спартак Поліщук

6

Отже, підіб’ємо підсумки і дізнаємося в експертів, що рекомендують саме вони з власної практики та досвіду клієнтів.

Спартак Поліщук радить не стояти на місці та крокувати в ногу з часом і переходити у хмари. «З віртуальними серверами ви маєте доступ до своїх даних у будь-який час та з будь-якої точки світу. Взагалі, із хмарами жити простіше. І це не пусті слова, адже ми також свою CRM-систему розміщуємо на віртуальному сервері», — ділиться експерт.

Роман Герштун говорить так: «Я рекомендую у будь-якому разі надавати перевагу хмарним рішенням. Наприклад, наша компанія також впевнено використовує хмарні рішення. 90% наших клієнтів користуються віртуальними серверами, адже вони хочуть працювати комфортно, а всі задачі делегувати хмарному провайдеру. Наприклад, команді Tucha, яка має високий рівень сервісу. При цьому більшість необхідних послуг уже включено в тариф».  

«Із хмарами жити простіше»

Спартак Поліщук

Висновок

Будь-який бізнес рано чи пізно стикається з вибором: де розмістити важливі для роботи дані – у хмарі або на сервері в офісі, куди вкласти кошти – у залізне обладнання або у розвиток своєї справи? Вочевидь, краще зосередити основні зусилля та фінанси на просуванні свого бізнесу, а такі робочі інструменти як робочі столи співробітників, інтернет-магазин, CRM-систему, бухгалтерію тощо довірити віртуальним серверам. 

Позбавляйтеся забобонів, дізнавайтеся більше про хмари з досвіду експертів та впевнено впроваджуйте віртуальні сервери у роботу! Дякуємо нашим партнерам за активну співпрацю та допомогу іншим компаніям зробити розумний вибір.

А якщо вам потрібно швидко підібрати влучне хмарне рішення для вашого бізнесу та налагодити віддалену роботу, звертайтеся до нас 24×7!

Поділитися:
Статті по темі

Партнерство — важлива частина розвитку нашого бізнесу. При цьому, партнери для нас — це, передусім, однодумці, з якими набагато легше робити клієнтів щасливими. Не так давно ми писали про те, на яких засадах будує партнерські відносини наша компанія і чому співпраця з Tucha — це куди більше, ніж просто фінансові вигоди. Тепер вирішили поспілкуватися з партнерами...

Карантин приніс новий важливий досвід компаніям по всьому світу, навчивши швидко пристосовуватися до змін. Багато в чому організувати віддалену роботу у цей час та підтримати працездатність бізнесу допомогли хмари. Ми дізналися у партнерів, як їхні компанії переходили в онлайн-режим, та поставили кілька запитань...

Практика показує, що далеко не всі клієнти знають про реальні можливості хмарних серверів і не завжди використовують їх ресурс на 100%...

Переваги перенесення робочих даних у хмару

Так чи варто боятися зберігати дані в хмарі?

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись