Інструменти для керування налаштуваннями доменної зони DNS: що вибрати

  1. Головна
  2. Блог
  3. Техпідтримка
  4. Інструменти для керування налаштуваннями доменної зони DNS: що вибрати
Категорії

Один з частих запитів до нашої служби технічної підтримки — питання про те, за допомогою яких інструментів здійснюється налаштування доменної зони DNS. Нагадаємо, що дізнатися більш детально про те, що таке DNS, які DNS-записи існують та як ними керувати, допоможе наша окрема стаття. А наразі розповідаємо про різновиди інструментів для керування налаштуваннями доменної зони.

Три основні варіанти вирішення задачі

Загалом, багато залежить від програмного забезпечення, що встановлене на віртуальній машині:

  1. На серверах зі встановленою панеллю керування типу cPanel, Plesk, Webmin, ISPmanager, Vesta тощо керування доменними зонами є вбудованим функціоналом та зазвичай винесене в окреме меню. Ми не будемо детально вдаватися до всіх тонкощів налаштувань для кожної панелі, лише розглянемо дві найпопулярніші з них, які використовують наші користувачі, — веб-інтерфейси панелей керування ISPmanager Lite або Vesta

ISPmanager Lite — популярна панель керування фізичними або віртуальними виділеними серверами та створення сайтів. Рішення дозволяє керувати також серверами баз даних, поштовим сервером та іншими програмами за допомогою веб-інтерфейсу. Серед низки можливостей, цей програмний продукт дозволяє створювати веб-домени та власноруч керувати ними, а також налаштовувати і керувати DNS: створювати доменні зони, редагувати різноманітні типи DNS-записів тощо.

Щодо панелі Vesta, це програмне забезпечення є не менш затребуваним і зручним. Рішення також дозволяє налаштовувати і редагувати DNS-зони для домена, а серед інших корисних можливостей — робота з поштовим сервером та базами даних, керування та створення нових сайтів тощо.

  1. Програми типу PowerDNS або BIND.

Якщо ви не користуєтесь панелями керування веб-хостингом, можна застосувати спеціалізовані інструменти управління налаштуваннями програм для керування доменними зонами. Наприклад, встановити програму PowerDNS або BIND. 

PowerDNS — одна з провідних реалізацій DNS-сервера, яка має відкритий код та підтримується UNIX-системами. Програма також має власний веб-інтерфейс для керування налаштуваннями доменних зон. 

PowerDNS дозволяє отримувати інформацію про DNS, використовуючи різні джерела, зокрема файли, реляційні бази даних тощо. Крім того, програма досить часто використовується для балансування DNS-трафіка високонавантажених сайтів.

Для налаштування DNS-сервера можна також скористатися програмою BIND — однією з найбільш поширених реалізацій DNS-сервера. Програмне забезпечення використовується переважно на серверах, що працюють на базі UNIX-систем, але існують версії і для серверів на базі ОС Windows. 

Власного веб-інтерфейсу для керування налаштування доменними зонами ця програма не має. Але замість нього можна використовувати додаткові програмні продукти, наприклад, Bind DNS Server Web interface

Налаштування DNS-сервера та доменних зон у BIND здійснюється у файлі named.conf. Після редагування файла та внесення всіх змін до нього демон named потребує перезавантаження. 

  1. Додаткова послуга TuchaHosting.

Окрім перелічених вище панелей та програм, є ще один зручний варіант для керування налаштуваннями доменних зон — замовлення окремої додаткової послуги TuchaHosting. Вона передбачає надання DNS-серверів для розміщення доменних зон та керування ними за допомогою веб-інтерфейсу.

Зазвичай при використанні власного DNS-серверу на віртуальній машині домен працює лише на одному DNS-сервері, якщо користувач самостійно не подбає про наявність додаткових. Одна з головних переваг використання послуги TuchaHosting полягає у тому, що домен розташовується щонайменше на двох DNS-серверах. Це допомагає досягти ще більш стабільної роботи та посилити відмовостійкість. 

Який спосіб вибрати?

Спосіб керування налаштуваннями доменної зони цілком залежить від використовуваного програмного забезпечення та умов конкретної задачі. Якщо ви з яких-небудь причин не бажаєте залишати свій домен на DNS-серверах реєстратора (здебільшого ця можливість надається безкоштовно), найбільш зручним, надійним та простим способом є використання додаткової послуги TuchaHosting. 

У разі, якщо у вас залишились питання, потрібна наша консультація або предметна допомога, впевнено звертайтеся! Телефонуйте нам за номером +380 44 583-5-583 або пишіть на електронну адресу support@tucha.ua. Ми на зв’язку 24×7 і радо підберемо рішення саме для вашої задачі.

Поділитися:
Статті по темі

У попередній статті про панель керування вебхостингом DirectAdmin ми робили загальний огляд системи та її призначення. Нині зосередимося докладніше безпосередньо на функціях програмного продукту та алгоритмі дій, який зазвичай потрібно зробити користувачу при роботі з панеллю.

У цій публікації ми хотіли б розглянути DirectAdmin — систему з відкритим API від канадських розробників JBMC Software. Розповідаємо та наочно показуємо, які головні функції має панель та як з нею працювати. Тож сподіваємося, що ті клієнти, які ще не наважилися на те, щоб позбутися ще одного російського програмного продукту, після ознайомлення з цим матеріалом матимуть можливість переконатися в тому, що DirectAdmin дійсно є гідною альтернативою тим засобам, які вони використовують наразі.

Завантажуйте чек-лист — практичний та корисний інструмент, що допоможе зробити зважений вибір. Обов'язково ставте питання з переліку потенційним постачальникам, позначайте відповіді в таблиці та вибирайте найкращий варіант за найважливішими для вас критеріями.

На основі одного з впроваджених нами проєктів ми вирішили детально розібрати типовий випадок того, як організувати віддалений офіс для команди з 25 осіб за 3 дні без простоювань у роботі та з мінімальними витратами

Винесення бухгалтерії у хмари — перевірений спосіб забезпечити надійну віддалену роботу з програмами і даними. А для того щоб процес організації не був задачею з кількома невідомими, ми зібрали в одній статті добірку корисних матеріалів з цієї теми: від вибору хмарного провайдера до етапу безпосередньої роботи з даними на сервері. Читайте, користуйтеся та мігруйте впевнено! 

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись