Інтернет та хмарні технології: як усе починалося

  1. Головна
  2. Блог
  3. Хмари для бізнесу
  4. Інтернет та хмарні технології: як усе починалося
Категорії

Віддалена робота, відеодзвінки, здійснення платежів і замовлень онлайн — реалії, які стали звичними для нас. Проте так було не завжди. Складно уявити, але інформаційний світ змінився так кардинально всього за 50 років: від невеликої мережі — до швидкісного інтернету і хмарних рішень, які наразі доступні кожному з нас!

як усе починалося

А починалося все з ARPANET — мережі, створеної 1969 року у США. Чи можливо було уявити, що тогочасна мережа для виконання дослідницьких і військових задач стане прототипом інтернету?!

Сьогоденні пости, новинні групи, чати, конференції, форуми, електронна пошта також з’явилися у другій половині минулого століття. А точніше, саме тоді виникли їхні пращури з таких мереж, як Usenet, UUCP (Unix-to-Unix CoPy), FidoNet і NSFNet. Усі вони мали свої особливості та безперечний вплив на становлення інтернет-світу, до якого сьогодні причетний чи не кожен з нас.

1 січня 1983 року сталася історична подія — Flag Day, яку офіційно вважають датою створення інтернету. Не менш цікаво, що поштовхом до цього став перехід ARPANET на протокол TCP/IP — той самий, який наразі є стандартом для локальних та глобальних мереж.

До речі саме в той час виникла ще одна дуууже важлива технологія, без якої неможливо уявити роботу сучасного інтернету, — система доменних імен (DNS). Чим вона так корисна? Сьогодні саме завдяки DNS вебсайт Tucha доступний за простою та зрозумілою адресою tucha.ua, а відвідувачам не потрібно запам’ятовувати та щоразу вводити складні комбінації з цифр. А зважаючи на те, що кількість сайтів у світі постійно зростає, винахід дійсно неоціненний. ;-)

Та справжньою кульмінацією і результатом всіх попередніх розробок стала подія у 1989 році. Тоді британський фахівець і розробник Тім Бернерс-Лі запропонував проєкт для публікації гіпертекстових документів (читайте — сьогоденних вебсайтів), які з’єднувалися між собою гіперпосиланнями. І це було не що інше, як Всесвітня мережа (або WWW — World Wide Web). А вже 6 серпня 1991 року з’явився перший у світі сайт.

Чи бачили ви, як він виглядав? Це ж майже сучасний лендінг:
 

Перший сайт

З плином часу ІТ-світ розвивався далі, прагнучи оптимізації та спрощення роботи. Наступним кроком стала поява хмарних технологій.

Перший сервіс надання в оренду платформи на основі розподілених обчислень створила компанія Amazon у 2006 році. А вже у 2012 році провайдер хмарних рішень Tucha першим в Україні почав надавати послуги з віртуалізації офісів та окремих додатків, організації хмарної ІТ-інфраструктури і захисту даних у хмарі.

І це — лише замальовка еволюції ІТ. Пропонуємо вашій увазі анімовану історію, яка допоможе більш докладно дізнатися про етапи становлення та розвитку інтернету і хмарних рішень зокрема. Знайомтесь та діліться відео з тими, хто також цікавиться історією створення сучасних технологій!

А за найкращими хмарними рішеннями чекаємо на вас у Tucha. Пишіть нам на адресу sales@tucha.ua або телефонуйте за номером +380 44 583-5-583. Ми завжди вам раді.

Поділитися:
Статті по темі

Відтепер усім користувачам доступна послуга із запуску програмних додатків у хмарі контейнерів від Tucha. Цю можливість реалізує платформа TuchaKube, що...

Було це ще у 2012 році. Саме тоді двоє молодих підприємців подумали, що мають мало клопоту, і вирішили створити першу на той час в Україні компанію, яка буде надавати хмарну ІТ-інфраструктуру. І назвали нову компанію Tucha. Відтоді цей хмарний провайдер успішно вирішує купу хмарних задач і допомагає сотням українських і закордонних компаній працювати стабільно та безпечно...

Що робити одразу після купівлі хмари? Де отримати реквізити доступу, як підключитися до віртуального сервера та перенести на нього необхідні програми і дані? Ці та інші схожі питання можуть виникнути, якщо ви вперше замовили віртуальну машину і тільки починаєте роботу у хмарі. 

Завантажуйте чек-лист — практичний та корисний інструмент, що допоможе зробити зважений вибір. Обов'язково ставте питання з переліку потенційним постачальникам, позначайте відповіді в таблиці та вибирайте найкращий варіант за найважливішими для вас критеріями.

Безпека інформації — важливе питання сьогодення. Як захистити свої дані? Які практики впроваджують в роботу компанії та що рекомендують робити своїм клієнтам? Обговорили актуальну тему з нашим давнім і надійним партнером Сергієм Басовим, технічним директором ТОВ «ТСПС». 

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись