Віртуальний маршрутизатор: що це і навіщо він потрібен

  1. Головна
  2. Блог
  3. Техпідтримка
  4. Віртуальний маршрутизатор: що це і навіщо він потрібен
Категорії
Що це

Віртуальний маршрутизатор (або ж віртуальний роутер) — це маленька віртуальна машина зі спеціальним програмним забезпеченням. Її призначення полягає у маршрутизації між віртуальною приватною мережею (VPN) та мережею Інтернет. Власне, роботу цього VPN-з’єднання і забезпечує віртуальний роутер.

Таку віртуальну машину ми надаємо клієнтам безкоштовно та керуємо нею самостійно. 

Для чого потрібен віртуальний маршрутизатор

Для початку розглянемо, якими способами можна підключати віртуальний сервер до мережі Інтернет:
1.    Віртуальний сервер підключається напряму до мережі Інтернет. У цьому разі безпосередньо на самому віртуальному сервері на мережевому інтерфейсі буде IP-адреса, яка доступна з будь-якого місця в мережі Інтернет. Це зазвичай адреси з таких блоків:

  • 193.151.89.0/24 (у Німеччині);
  • 193.151.90.0/24 (у Німеччині);
  • 193.151.91.0/24 (у Німеччині);
  • 195.3.204.0/25 (в Україні);
  • 195.3.206.64/26 (в Україні);
  • 195.3.206.240/28 (в Україні).

В деяких випадках можуть використовуватися також інші IP-адреси. Зазначимо, що цей перелік є актуальним на момент публікації статті, проте він може та буде змінюватися.

Які особливості має такий вид підключення? У цьому разі ми не фільтруємо трафік між сервером клієнта та іншими машинами в мережі Інтернет. Усі політики доступу клієнт регулює на рівні операційної системи.

2.    Віртуальний сервер приєднується не напряму до мережі Інтернет, а до окремої віртуальної приватної мережі, яка належить цьому клієнтові. Ці мережі зазвичай мають адреси з діапазонів, які надано в RFC1918:

  • 10.0.0.0/8;
  • 172.16.0.0/12;
  • 192.168.0.0/16.

Цей перелік також може змінюватися.

Отже, сервер отримує на інтерфейс адресу з цієї мережі, а маршрутизацію між приватною мережею та мережею Інтернет забезпечує саме віртуальний маршрутизатор. Зазначимо, що це відбувається лише тоді, коли клієнт побажав, щоб ця маршрутизація відбувалася, адже можна створити приватну мережу і без доступу до мережі Інтернет. 

Перевага цього способу полягає в тому, що віртуальна приватна мережа дозволяє налаштувати захищене та більш надійне з'єднання з віртуальним сервером. 

Як налаштувати можливість підключення з мережі Інтернет до сервера, який знаходиться в приватній мережі

Коли підключення відбувається через віртуальний маршрутизатор, сервери клієнта мають змогу підключатися до мережі Інтернет (хоча це можна заборонити). А от щоб налаштувати можливість підключення з мережі Інтернет до сервера, який знаходиться в приватній мережі, вже слід прописати політики прокидання вхідних з'єднань. Це можна зробити з нашою допомогою або ж самостійно. Як виконати цю процедуру власноруч, ми розповідали в окремій статті.
 
У цьому разі мережеві сервіси, які клієнт захоче зробити доступними, наразі будуть доступні за однією з адрес з таких блоків (хоча іноді можуть бути й інші):

  • 193.151.88.0/24 (у Німеччині),
  • 195.3.205.0/24 (в Україні),
  • 195.3.207.0/26 (в Україні).
Коли ще стане у нагоді віртуальний роутер та VPN

Віртуальний маршрутизатор і віртуальна приватна мережа будуть корисними й у тому разі, якщо клієнту потрібно побудувати захищені VPN-з'єднання з віддаленими майданчиками або мобільними користувачами. Ми вже ділилися наочними інструкціями, як налаштувати site-to-site VPN у хмарі та client-to-site VPN у хмарі. А ось детально про те, що відбувається з пакетами при з'єднаннях всередині VPN-тунелю між офісом користувача та середовищем у хмарі, а також при з’єднаннях поза VPN-тунелем, можна прочитати тут

Висновок

Отже, відтепер ви знаєте, що таке віртуальний маршрутизатор, для чого він потрібен та які способи підключення віртуального сервера до мережі Інтернет існують. Якщо у вас є додаткові запитання або потрібна наша допомога у вирішенні будь-яких задач, пишіть нам на sales@tucha.ua або телефонуйте +380 44 583-5-583. Раді бути корисними 24×7.

Поділитися:
Статті по темі

Ділимося корисною інформацією для користувачів віртуальних машин. До служби техпідтримки Tucha досить часто звертаються клієнти з питанням, як налаштувати прокидання портів до сервера...

Site-to-site VPN — вид підключення, при якому два маршрутизатори об'єднуються в одну локальну мережу. Підключення відбувається через шифрований тунель, забезпечує безпечне зберігання інформації та виключає ряд проблем, які можуть виникати при підключенні до віддаленого робочого столу

Налаштувати захищене з'єднання з серверами через VPN — одна з найбільш популярних задач, які доручають нам наші клієнти. Насправді все дуже просто

З листів до служби техпідтримки Tucha народжуються справжні статті. Так, нещодавно до нас звернувся клієнт із запитом роз’яснити, що відбувається при з'єднаннях всередині VPN-тунелю між офісом користувача та середовищем у хмарі, а також при з’єднаннях поза VPN-тунелем. Тож увесь текст, наведений нижче, — це реальний лист, який ми надіслали одному з клієнтів у відповідь на його запитання. Звісно, змінили IP-адреси, аби не деанонімізувати клієнта. Але, так, служба технічної підтримки Tucha справді славиться своїми розгорнутими відповідями та змістовними листами. :-)

Як додати віртуальній машині додатковий дисковий контейнер? Покрокова інструкція...

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись