Старт третього потоку DevOps-курсів: навчайтесь і підтримуйте ЗСУ

  1. Головна
  2. Блог
  3. Події
  4. Старт третього потоку DevOps-курсів: навчайтесь і підтримуйте ЗСУ
Категорії

Технічний директор і співзасновник Tucha Володимир Мельник анонсує набір слухачів до нової групи онлайн-курсу з DevOps-інженерії в обмін на донати ЗСУ! Навчання третього потоку розпочнеться вже 20 травня.

Щоразу новини з фронту спонукають нас бути ще більш згуртованими та дієвими. Один зі способів підтримувати військо — робити регулярні донати. А завдяки ініціативі від Володимира Мельника та громадської організації Демократична Сокира можна не лише посприяти закупівлі необхідного приладдя на фронт, а й опанувати нову професію. 

Ось лише деякі з основних навичок, які ви зможете здобути і поглибити завдяки навчанню на курсі:

  • оркестрація хмар контейнерів;
  • автоматизація розгортання середовищ і застосунків;
  • автоматизація CI/CD-процесів;
  • забезпечення безперервності роботи вебзастосунків;
  • масштабування, кластеризація і «хмаризація» онлайн-сервісів.

Під час занять технічний директор Tucha розповість і детально покаже, як працювати з Docker, Kubernetes, Helm, GitLab, Ansible та іншими додатковими сервісами, які можна розгортати в кластерах Kubernetes (наприклад, Ingress-NGINX, Certmanager, Prometheus, Grafana, Vault, ProxySQL тощо).

Наразі завдяки курсу знання з DevOps-інженерії вже опанували майже 100 слухачів з двох потоків. На сторінці клубу Хмарочос у Facebook можна почитати відгуки деяких учасників.

Отже, тепер про те, як працює проєкт. За кожне заняття слухачі переказують від 30.00 USD (за бажанням — більше) на рахунок фонду Демократична Сокира, з якою ми плідно співпрацюємо вже тривалий час. Важливо: для службовців Збройних сил України, Національної гвардії України та добровольців у лавах Сил територіальної оборони ЗСУ участь у курсі не потребує жодних внесків.

Усі зібрані кошти йдуть на закупівлю амуніції, військової форми, техніки, засобів тактичної медицини та іншого необхідного приладдя. Наприкінці кожного місяця представники фонду надсилають звіти, з якими всі охочі можуть ознайомитись на сторінці клубу Хмарочос. У такий спосіб разом зі слухачами першого та другого потоків, а також завдяки щомісячним донатам від компанії Tucha, вже зібрано понад 1 200 000 грн. На ці кошти придбано та передано на фронт купу всього корисного, зокрема: авто для підрозділу ППО, квадрокоптери, прилади нічного бачення, портативні зарядні станції, спальники, тактичні рукавиці, компресійні бандажі, величезну кількість інших засобів тактичної медицини та ще багато іншого.

Загалом курс передбачає не менше 15 вебінарів у Zoom, які здебільшого проходять щосуботи. Кожну з лекцій можна переглянути в записі та завантажити матеріали. Тривалість занять складає щонайменше від двох годин, хоча не завжди вдається втиснути весь матеріал у цей час, тож іноді лекції тривають і до пʼяти годин. Ось, наприклад, перелік деяких тем вебінарів для одного з потоків та орієнтовний таймінг занять:

  1. Основні операції з Docker (3 години).
  2. Docker: збірка контейнерів і оркестрація (3,5 години).
  3. Kubernetes: базові принципи використання (4 години).
  4. Kubernetes: збереження даних і доступ до сервісів (3 години).
  5. Kubernetes: доступ до сервісів у кластері (3,5 години).
  6. Kubernetes: передача конфігураційних параметрів (2,5 години).
  7. Kubernetes: доступ і права (трохи більше 2 годин).
  8. Kubernetes: вибір вузла та контролери роботи додатків (3,5 години).
  9. Kubernetes: стратегії розгортання та оновлення додатків (трохи більше 2 годин).
  10. Kubernetes: моніторинг сервісів (4 години).
  11. Розгортання додатків з Helm (понад 5 годин).
  12. Автоматизація CI/CD-процесів з GitLab (4 години).
  13. Базові механізми Ansible (перша частина) (3 години).
  14. Базові механізми Ansible (друга частина) (3 години).
  15. Створення складного плейбуку Ansible для розгортання кластерів баз даних (перша частина) (3 години).
  16. Створення складного плейбуку Ansible для розгортання кластерів баз даних (друга частина) (4,5 години).
  17. Створення інструменту розгортання кластеру ProxySQL (2 години).
  18. Використання Vault від HashiCorp.

Тож запрошуємо стати слухачами нового потоку всіх, хто бажає професійно розвиватися у галузі DevOps та зробити свій внесок у наближення перемоги! Щоб приєднатися, заповніть невеличку анкету з контактними даними для зв’язку. 

Нехай ініціатива й надалі приносить не лише нові можливості слухачам курсу, а й реальну користь всім українцям у знищенні ворогів та підтримці наших мужніх воїнів. 

Долучайтеся та поширюйте інформацію, друзі!

Поділитися:
Статті по темі

28 жовтня розпочинається новий потік онлайн-курсів з DevOps-практик в обмін на донати для війська. Заняття проводить Володимир Мельник, технічний директор та співзасновник Tucha. Долучайтеся!

Запрошую на курси для тих, хто бажає опанувати професію DevOps-інженера. Курс розраховано на тих, хто вже трішечки вміє в лінукси (щонайменше вже може підняти базове LAMP-оточення для роботи якогось умовного Wordpress) і бажає опановувати навички оркестрації хмар контейнерів, автоматизації розгортання середовищ і додатків, автоматизації CI/CD-процесів, забезпечення безперервності роботи вебзастосунків, масштабування, кластеризації і «хмаризації» онлайн-сервісів тощо

Завантажуйте чек-лист — практичний та корисний інструмент, що допоможе зробити зважений вибір. Обов'язково ставте питання з переліку потенційним постачальникам, позначайте відповіді в таблиці та вибирайте найкращий варіант за найважливішими для вас критеріями.

При роботі користувачів на віртуальних серверах важливим аспектом є правильне завершення робочого сеансу. Від цього значно залежить безпека і цілісність даних, а також продуктивність роботи самого сервера. У статті розглянемо докладніше, що слід зробити перед виходом з сервера, як коректно завершити сеанс та яких ризиків це допоможе уникнути надалі. 

Виконати блокування або видалення можна всього за декілька простих кроків, і в цій інструкції покажемо, як це зробити.

Потреба заблокувати доступ конкретному користувачу, що працює на віртуальному сервері на базі операційної системи Windows, або ж видалити його обліковий запис взагалі може виникнути з різних причин. Скажімо, у випадку завершення роботи фахівця над проєктом або звільнення штатного співробітника з компанії.

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись