Старт п’ятого потоку DevOps-курсів за донати: навчайтеся на користь собі та Силам оборони України

  1. Головна
  2. Блог
  3. Події
  4. Старт п’ятого потоку DevOps-курсів за донати: навчайтеся на користь собі та Силам оборони України
Категорії

Підтримуєте українське військо та цікавитесь темою DevOps? Орієнтовно 6 липня розпочинається навчання п’ятого потоку курсів з DevOps-інженерії, де є можливість поєднати підтримку захисників з отриманням практичних знань у галузі, що стрімко розвивається. Це чудова нагода зробити свій внесок у перемогу України та поглибити професійні навички.

Про проєкт

Мета ініціативи «Навчайся за донат» — збір коштів на потреби Сил оборони України. Проєкт спрямований на тих, хто бажає підтримати армію донатами на закупівлю амуніції та приладдя, а також отримати максимум практичної інформації, вмінь і навичок з DevOps-інженерії.

Ініціатива реалізується з середини 2022 року за підтримки фонду ГО «Демократична Сокира» та хмарного провайдера Tucha. Викладач курсу — Володимир Мельник, технічний директор і співзасновник Tucha.

За час проведення курсів знання з DevOps опанували 300+ слухачів, серед яких понад 100 учасників — військовослужбовці. Загальна сума внеску, зібрана та передана на потреби захисників, вже сягнула понад 4 600 000 гривень.

Про наповнення курсу

Навчання побудоване на практичних заняттях. Після курсу учасники зможуть:

  • оркеструвати роботу контейнерів в обчислювальних хмарах,
  • автоматизувати розгортання середовищ та онлайн-сервісів,
  • використовувати методики для автоматичного виконання повного циклу CI/CD,
  • забезпечувати надійність і доступність онлайн-сервісів та ефективно масштабувати їх для побудови ефективної інфраструктури.

Курс навчить використовувати такі інструменти DevOps-інженера, як Docker (створення образів, оркестрація контейнеризованих систем), Kubernetes (більша частина курсу присвячена саме йому), Prometheus (зокрема і для автоматизації масштабування), Helm (саме для створення власних чартів з власними CRD і суб-чартами), GitLab (в розрізі автоматизації CI/CD-процесів), Ansible (на рівні, який дозволить самостійно створити, наприклад, «розгорталку» для групи кластерів MySQL-серверів з master-master реплікацією та автоматичною інсталяцією ОС), Vault by HashiCorp (і, звісно ж, його інтеграція з Kubernetes, GitLab CI та іншими сервісами) та багато чому ще.

Реєстрація

 

Про роботу проєкту

Навчання умовно безкоштовне. Кадрові військовослужбовці та добровольці територіальної оборони опановують знання на курсі без жодних внесків.

Інші слухачі перед кожною лекцією переказують добровільні пожертви в розмірі від 50.00 USD на рахунок фонду ГО «Демократична Сокира». Представники фонду спрямовують отримані кошти на поточні потреби війська: елементи одягу та захисту, електроніку, засоби тактичної медицини та інше необхідне приладдя. Звіти зі світлинами про призначення зібраної суми щомісяця публікуються на сторінці учасників DevOps-клубу «Хмарочос» у Facebook.

Важливо: заняття розпочнуться 6 липня за умови набору щонайменше 40 слухачів, які навчатимуться в обмін на добровільні внески.

Про організацію та програму навчання

Курс передбачає щонайменше 25 вебінарів, які проводитимуться щосуботи в Zoom. Кожне заняття триває від 2 до 5 годин. Усі лекції доступні слухачам в записі, а навчальні матеріали до лекцій можна буде завантажити для більш поглибленого вивчення.
Перелік тем, які було розглянуто з учасниками попереднього потоку:

  • Контейнери:
    • основи використання Docker (4,5 години);
    • образи контейнерів (понад 3,5 години);
    • мережева взаємодія контейнерів і оркестрація з Docker Swarm (3 години).
  • Оркестрація:
    • оркестрація контейнерів з Docker Compose (понад 3,5 години);
    • базові операції з системою minikube та з обʼєктами Kubernetes (5,5 години);
    • сховища даних в Kubernetes (3 години);
    • доступ до сервісів в Kubernetes (близько 11 години);
    • передача конфігураційних параметрів (4 години);
    • вибір вузлів кластеру (3 години);
    • доступ і права (4 години);
    • обʼєкти-контроллери і стратегії оновлення (5,5 годин);
    • моніторинг сервісів і автоматичне горизонтальне масштабування (4 години);
    • розгортання додатків з Helm (7,5 годин).
  • Автоматизація:
    • автоматизація CI/CD-процесів з GitLab (майже 7 години);
    • створення CI/CD-ланцюжку в GitLab (понад 3 години);
    • базові принципи роботи Ansible (7 годин);
    • практичне використання Ansible (7,5 годин).
  • Авторизація доступу:
    • використання Vault від HashiCorp (понад 4,5 години).
Про результати ініціативи

Завдяки проведенню DevOps-курсів для попередніх потоків захисники отримали декілька тисяч одиниць техніки, спорядження та засобів медичного призначення. Зібрані внески допомогли придбати авто, квадрокоптери, біноклі, шини для авто, тепловізори, гасові обігрівачі, термоковдри, їжу швидкого приготування, планшети, низку засобів амуніції та елементів одягу, медикаменти та ще купу іншого важливого приладдя.

1
8
Як стати учасником

Просто заповніть анкету та чекайте на початок занять. Долучайтесь і запрошуйте тих, хто цікавиться професійним зростанням та бажає принести користь собі та війську!

Хмарочос

 

Поділитися:
Статті по темі

28 жовтня розпочинається новий потік онлайн-курсів з DevOps-практик в обмін на донати для війська. Заняття проводить Володимир Мельник, технічний директор та співзасновник Tucha. Долучайтеся!

Технічний директор і співзасновник Tucha Володимир Мельник анонсує набір слухачів до нової групи онлайн-курсу з DevOps-інженерії в обмін на донати ЗСУ! Навчання третього потоку розпочнеться вже 20 травня.

Запрошую на курси для тих, хто бажає опанувати професію DevOps-інженера. Курс розраховано на тих, хто вже трішечки вміє в лінукси (щонайменше вже може підняти базове LAMP-оточення для роботи якогось умовного Wordpress) і бажає опановувати навички оркестрації хмар контейнерів, автоматизації розгортання середовищ і додатків, автоматизації CI/CD-процесів, забезпечення безперервності роботи вебзастосунків, масштабування, кластеризації і «хмаризації» онлайн-сервісів тощо

Завантажуйте чек-лист — практичний та корисний інструмент, що допоможе зробити зважений вибір. Обов'язково ставте питання з переліку потенційним постачальникам, позначайте відповіді в таблиці та вибирайте найкращий варіант за найважливішими для вас критеріями.

При роботі користувачів на віртуальних серверах важливим аспектом є правильне завершення робочого сеансу. Від цього значно залежить безпека і цілісність даних, а також продуктивність роботи самого сервера. У статті розглянемо докладніше, що слід зробити перед виходом з сервера, як коректно завершити сеанс та яких ризиків це допоможе уникнути надалі. 

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись