Правильне завершення сеансу на сервері: чому це важливо. Пам’ятка користувача

  1. Головна
  2. Блог
  3. Техпідтримка
  4. Правильне завершення сеансу на сервері: чому це важливо. Пам’ятка користувача
Категорії

При роботі користувачів на віртуальних серверах важливим аспектом є правильне завершення робочого сеансу. Від цього значно залежить безпека і цілісність даних, а також продуктивність роботи самого сервера. У статті розглянемо докладніше, що слід зробити перед виходом з сервера, як коректно завершити сеанс та яких ризиків це допоможе уникнути надалі. 

Некоректний вихід з сервера: що може стати причиною

Аварійне або неправильне завершення сеансу на сервері, що нерідко стає причиною непередбачуваних наслідків, може відбуватися з різних чинників:

  • Помилка користувача — найпоширеніша причина неправильного завершення сеансу. 
  • Високе навантаження на сервер, що призводить до екстреного вимкнення системи або автоматичного перезавантаження віртуальної машини.
  • Проблеми з мережевим з'єднанням та обрив з'єднання з сервером.
  • Помилки програмного забезпечення або недостатня ресурсна потужність машини.
  • Несправність програмного забезпечення, вразливості в операційній системі або програмах.
  • Системні чи апаратні несправності, наприклад, відмова в роботі жорсткого диска або проблеми з пам'яттю, що також призводять до аварійного закриття програм чи процесів.
У чому шкода: ризики та наслідки

Хай там що, а неправильне завершення роботи на сервері з будь-якої причини може мати серйозні наслідки для системи та роботи програм і даних у ній: 

  • Пошкодження файлів і втрата даних. 

У разі підвисань на сервері та аварійного виходу з нього або ж некоректного завершення сеансу, є висока ймовірність пошкодити або взагалі втратити незбережені дані у документах, що були відкритими на сервері. Особливо це актуально, якщо йдеться про роботу з базами даних, наприклад, Microsoft SQL Server, програм для ведення бухгалтерського, податкового та управлінського обліків тощо. Оскільки файли баз даних містять важливу інформацію, некоректне завершення сеансу може спричинити пошкодження або втрату даних.

Також особливо вразливими до неправильного завершення сеансу є всі види документів: тексти, таблиці, презентації — вони можуть втратити цілісність при некоректному завершенні сеансу. Крім цього, неправильний вихід з сервера можна призвести до пошкоджень конфігураційних файлів, адже файли налаштувань і конфігурацій сервера є критичними для його стабільної роботи.

Некоректний вихід з сервера може призвести й до інших наслідків:

  • Можливі порушення безпеки. Неправильний вихід з сервера без попереднього закриття активних процесів, що містять важливі дані, може призвести до їх некоректного завершення в системі. Такий наслідок створює можливість для зловмисників використовувати ці вразливості для доступу до системи, атаки на неї або введення шкідливого коду в систему. 
  • Надмірне споживання ресурсів. Якщо деякі процеси на сервері залишаються активними, вони продовжують витрачати системні ресурси навіть після завершення сеансу. Як наслідок, це може вплинути на продуктивність сервера і спричинити його збій, а для користувачів — спричинити проблеми в доступі до ресурсів.
  • Втрата виконаної роботи. Якщо перед завершенням сеансу робота не була збережена користувачем власноруч або автоматично, всі внесені зміни можуть втратитися. Це призводить до додаткових втрат часу і зусиль, тим паче при роботі з великими обсягами даних або важливими проєктами.
Як правильно завершувати сеанс на сервері

Для того щоб уникнути всіх наведених ризиків, при завершенні роботи на віртуальній машині рекомендуємо дотримуватись нескладного алгоритму:

  1. Збережіть роботу на сервері.

Якщо ви працюєте з документами, текстами, таблицями чи іншими файлами, переконайтеся, що зберегли їх після внесення всіх змін. Це дозволить уникнути втрати зусиль і часу, навіть якщо щось піде не так під час завершення сеансу.

  1. Закрийте всі програми та файли.

Завершіть всі робочі процеси, до яких належать робочі вікна, програми та вебзастосунки, запущені на сервері.

  1. Перевірте завершення всіх робочих програм.

Переконайтеся, що всі робочі процеси успішно завершилися перед тим, як відключити з’єднання з сервером. Не поспішайте, це може зайняти певний час, особливо, якщо запущено багато активних процесів чи проводилась робота з великим обсягом даних.

  1. Відключіться від сервера.

Дотримуйтесь коректного алгоритму: в меню Пуск натисніть на позначку облікового запису користувача та виберіть команду Вийти. Саме такий спосіб ми рекомендуємо використовувати нашим клієнтам, адже він допоможе повністю зупинити сеанс та закрити його в системі. 

Як правильно завершувати сеанс на сервері

Огляд інших варіантів дій

Якщо з якихось причин є потреба залишити сеанс запущеним разом з програмами та даними, в окремих випадках можна скористатися одним з таких варінтів дій: 

  • в панелі програми підключення до віддаленого робочого столу, яка знаходиться у верхній частині екрана, натиснути кнопку Закрити;

Закрити

  • в меню Пуск натиснути кнопку Живлення → Відключити

Відключити

Наголошуємо на тому, що кожен з цих варіантів ми не рекомендуємо до постійного використання, адже сеанси все одно залишаються запущеними в системі, а отже — вразливими до описаних вище ризиків. Саме тому варіанти «виходу» з сервера за допомогою панелі програми підключення або кнопки Живлення мають місце лише у разі реальної разової потреби.

Підіб’ємо підсумки

Правильне завершення сеансу на віртуальному сервері є важливим етапом в забезпеченні цілісності даних і надійності роботи, який допоможе запобігти пошкодженню файлів, зберегти виконану роботу, посилити захист інформації та зменшити навантаження на ресурси сервера. 

Отже, наведені аргументи вартують того, щоб приділити кілька секунд свого часу та не знехтувати дотриманням правильного алгоритму завершення роботи на сервері, а також своєчасним створенням резервних копій всіх важливих файлів і зберіганням їх у хмарах.

Залучайте рекомендації до роботи з користю, а у разі виникнення технічних питань, будь ласка, пишіть або телефонуйте до служби техпідтримки Tucha у будь-який час.

правидбне завершення сеансу
Поділитися:
Статті по темі

Сьогодні продовжимо розвивати тему швидких віртуальних серверів і розглянемо, як організувати поштовик на VPS

Ми вирішили скласти невеликий план тестування послуги TuchaHosting

Поетапний план тестування та користування TuchaBackup. Отже, ви отримали реквізити доступу, що далі?

Налаштування доступу до локального принтера по протоколу RDP

Що робити одразу після купівлі хмари? Де отримати реквізити доступу, як підключитися до віртуального сервера та перенести на нього необхідні програми і дані? Ці та інші схожі питання можуть виникнути, якщо ви вперше замовили віртуальну машину і тільки починаєте роботу у хмарі. 

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись