Казочка про зміну доменного імені веб-сайту

  1. Головна
  2. Блог
  3. Хмари для бізнесу
  4. Казочка про зміну доменного імені веб-сайту
Категорії

Жив-був один розумний чолов’яга. Багато всього знав та вмів, усі його поважали. Завжди гукали, коли треба було зробити якусь складну справу, і за роботу платили добряче. Тож надумав він якось собі веб-сайт змайструвати, щоб можна було результати своєї праці людям показувати, досвідом ділитися, а за окрему винагороду ще й поради розумні давати, якщо питання у кого які є.

Почитав мужик в інтернетах, як такі речі робляться, і зрозумів, що добре було б йому блог собі завести. Завантажив на комп'ютер WordPress надостанній у вигляді файлу архівного. Відкрив архів той, а там купа всіляких файлів лежить. Подивився чолов’яга на ті файли, призамислився... Як із них той веб-сайт виходить, куди тут зображення прикріплювати і де гості коментарі залишатимуть?

Переглянув мужик ще раз інтернети. Дізнався, що файли ці треба на сервер спеціальний завантажити. Тільки спершу треба грошей заплатити конторі, яка такі сервери в достатку має. Грошей заплатити — то, звичайно, справа потрібна й неминуча, але засумнівався мужик: невідомо ще, чи вийде все, а гроші вже вийми та поклади.

Зазирнув мужик знову в інтернети. Виявилось, можна у тої контори тестовий період замовити, веб-сайт на сервер завантажити, а далі вже із цим WordPress розбиратися. Знайшов мужик контору таку, замовив у них собі період тестовий. Надіслала контора йому реквізити доступу, та й поліз мужик у тому всьому розбиратися.

5


Скоро казка мовиться, та не скоро діло робиться. День та ніч мужик з тим WordPress розбирався! Зате ладний веб-сайт собі зробив,  любо-дорого глянути. А щоб доменне ім'я теж із самого початку не купувати, веб-сайт він цей спершу розгорнув на технічному домені виду потворного, зате безкоштовному: unmyj-muzhyk.193-151-91-101.tucha.ua. Так за цією адресою й ходив, поки веб — сайт собі будував. А тут вже зима на носі, тестовий період кінця добігає. Час би й грошей конторі надіслати, та й веб-сайт вже  готовий майже.

1


Заплатив мужик грошей конторі відразу на рік уперед, а разом із тим замовив для веб-сайту ім'я доменне: umnyj-muzhyk.com. Не буде ж він адресу технічного домену на візитівках друкувати і телефоном диктувати — засміють! А щоб системи пошукові його веб-сайт вище у результатах пошуку показували щоразу, коли хтось буде розумного мужика в інтернетах шукати, він собі ще й сертифікат шифрування придбав. Як-то кажуть, гуляти так гуляти!

Нарешті, вирішив чолов’яга веб-сайт свій на цей новий домен перенести. Створив у панелі управління новий веб-сайт, взяв файли з каталогу, де вони раніше лежали, скопіював їх до каталогу нового веб-сайту, поклацав дещо в панелі управління та й сертифікат прикрутив. Має працювати! Вирішив мужик зайти на свій новий веб-сайт. Набрав адресу в браузері: https://umnyj-muzhyk.com/. Дивиться, а браузер чомусь назад на http://unmyj-muzhyk.193-151-91-101. tucha.ua пішов та веб-сайт за старою адресою показує. Ну, думає, помилився, мабуть, коли адресу набирав, не на ту кнопку натиснув чи ще що. Знову набирає адресу нову, дивиться — знову за старою адресою веб-сайт його відкривається, ніби яка нечиста сила його туди веде!

Вирішив він ще раз інтернети почитати. Дізнався, що WordPress у себе ім'я доменне зберігає. Тож, коли звертається хто до веб-сайту на незнайоме ім’я, того він переадресовує на адресу, в якому ім'я канонічне вказано. А коли вже той веб-сайт переніс мужик на новий домен, WordPress, розуміючи, що до нього звернулися на незнайоме ім'я (umnyj-muzhyk.com), просить браузер звертатися до нього як годиться (unmyj-muzhyk.193-151-91 -101.tucha.ua).

Начебто, і побороти неважко: всього по парі рядків до кількох файлів додати. Або в базу даних зміни внести. Чимало способів є, хто аглицькою читає, той легко собі спосіб до душі знайде: https://codex.wordpress.org/Changing_The_Site_URL.

Почитав мужик мануал, вирішив до конфігураційного файлу (./wp-config.php) такі слова додати:

define ( 'WP_HOME', 'https://umnyj-muzhyk.com');

define ( 'WP_SITEURL', 'https://umnyj-muzhyk.com').

А щоб вже зовсім добре було, до файлу з параметрами теми (./wp-content/themes/umnyj-muzhyk-custom-theme/functions.php) ще ось такі рядки приписав:

update_option ( 'home', 'https://umnyj-muzhyk.com');

update_option ( 'siteurl', 'https://umnyj-muzhyk.com').

Вирішив знову на веб-сайт свій за новою адресою зайти. Оскільки мужик він був розумний, збагнув, що браузер його міг і запам'ятати. Мовляв, за іншою адресою переходити треба (WordPress-то в цих випадках HTTP-код 301 дає, а не 302), тому закрив мужик браузер та заново запустив. Помолився, перехрестився, знову адресу все ту ж набирає: https://umnyj-muzhyk.com/.

Дивиться мужик — недобре щось із веб-сайтом! Начебто, й адреса правильна в адресному рядку, і сторінки всі на місці, а браузер Google Chrome чомусь літери https не зеленим, як належно, а сірим кольором показує. Відкрив мужик веб-сайт через інший браузер — Mozilla Firefox. Взагалі жах якийсь! Деякі зображення зникли, CSS-стилі явно не все довантажились, верстка зламалася — все наперекосяк пішло. Чому ж так?
 

2


Поліз чолов’яга розбиратися і зрозумів, що, коли він веб-сайт свій будував на домені технічному та наповнював його статтями корисними, припустився помилки дурної: у статтях цих замість відносних посилань (таких як /wp-content/uploads/2013/13/umnyj-muzhyk.jpg, наприклад) іноді проставляв він посилання абсолютні (такі як http://umnyj-muzhyk.193-151-91- 101.tucha.ua/wp-content/uploads/2013/13/umnyj-muzhyk.jpg). А тому і браузер всі ці елементи не з нового домену довантажувати намагається, а з домену технічного, та ще й каналом незахищеним, адже так в цих посиланнях прописано.

Як тут бути? Можна, звісно, всі статті по одній відредагувати. Але мужик-то кмітливий був, інакше до справи підійти вирішив. Зайшов мужик до панелі управління хостингом, завантажив до себе на комп'ютер базу даних веб-сайту нового у вигляді SQL-дампа, та й текстовим редактором відкрив її. Там, звичайно, багато чого незрозумілого, проте все, що йому потрібно, на місці: і статті, і коментарі, навіть налаштування WordPress.Запустив мужик у текстовому редакторі пошук із заміною: а ну, каже, відшукай-но мені все входження http://umnyj-muzhyk.193-151-91-101.tucha.ua, та заміни-но їх на https://umnyj-muzhyk.com, та пожвавіше! Понад сотню входжень знайшов йому редактор текстовий, але всі їх замінив покірно, мужик навіть оком моргнути не встиг.
 

3


Зберіг мужик дамп бази даних під ім'ям новим (хто зна, раптом попередня версія ще стане у нагоді), знову пішов до панелі управління хостингом. Обрав базу даних і вже замість того, щоб дамп до себе на комп'ютер завантажувати, навпаки, з комп'ютера відредагований дамп на сервер залив.

Піднявся чолов’яга з-за столу, вдягнув сорочку нову, плюнув через ліве плече, тричі перехрестився, та й до комп'ютера повернувся. Перезапустив усі-усі браузери, думав навіть комп'ютер перезавантажити (так, про всяк випадок), та не став. Набрав мужик ім'я доменне в рядку браузерному: https://umnyj-muzhyk.com/, та відкрився йому веб-сайт його: усі картинки на місцях, верстка в повному порядку, а літери https в адресному рядку смарагдовим кольором горять. Все запрацювало та ще й на заздрість справно!

Похвалив себе мужик, що сам усе змайстрував та сам у всьому тому розібрався. Такий щасливий став, що ні в казці сказати, ні пером описати. Кажуть, і нині той мужик свій блог веде, людям користь приносить та веб-сайтом своїм ніяк не натішиться!
 

4


Друзі, якщо ви теж плануєте змайструвати власний веб-сайт та роздумуєте, де розмістити його, хмарні сервіси Tucha.ua стануть кращим рішенням. Для високонавантажених проектів ми пропонуємо надійні віртуальні сервери різних конфігурацій — сервіс TuchaFlex+ (Німеччина), а також віртуальні сервери збалансованої конфігурації на базі ОС Microsoft Windows — TuchaBit (Україна). Вигідний хостинг невеликих сайтів і пошти забезпечить сервіс TuchaHosting з дата-центрами за межами України (переважно — у Німеччині).

Ми завжди раді допомогти вам та порадити краще рішення для ваших задач. Тож телефонуйте або пишіть нам у будь-який час: наша служба технічної підтримки на зв’язку 24/7!

Поділитися:
Статті по темі

Інтернет-торгівля швидко поширюється світом. Вже понад 70% покупців надають перевагу онлайн-магазинам. Чималою мірою успіх e-shop залежить від швидкості завантаження сайту...

Якщо перед вами стоїть завдання перевезти високонавантажений сайт, що вимагає розміщення на окремому сервері, на більш чуйний хостинг, тоді ця стаття для вас.

Захистити свій VPS від DDoS-атак не так складно, достатньо знати та застосовувати деякі правила. Ми підготували декілька таких рекомендацій і сподіваємося, що вони вам дійсно допоможуть!

Що робити одразу після купівлі хмари? Де отримати реквізити доступу, як підключитися до віртуального сервера та перенести на нього необхідні програми і дані? Ці та інші схожі питання можуть виникнути, якщо ви вперше замовили віртуальну машину і тільки починаєте роботу у хмарі. 

Завантажуйте чек-лист — практичний та корисний інструмент, що допоможе зробити зважений вибір. Обов'язково ставте питання з переліку потенційним постачальникам, позначайте відповіді в таблиці та вибирайте найкращий варіант за найважливішими для вас критеріями.

Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись