Як вибрати правильний хостинг на SSD для ваших додатків

  1. Головна
  2. Блог
  3. Хмарні сервіси
  4. Як вибрати правильний хостинг на SSD для ваших додатків
Категорії

Дискова підсистема довгий час була «пляшковим горлечком» як в комп'ютерах користувачів, так і в серверах. Різні хитрощі - використання найбільш продуктивних дисків з 15000 об / хв., RAID-масиви, кешування - не могли істотно змінити стан речей, адже низька швидкість була закладена в самому принципі дії жорсткого диска: механічні зчитувальні головки не могли працювати швидше певної межі. У корені переломити ситуацію змогли тільки твердотільні диски (SSD), навіть перші моделі яких показували істотний приріст продуктивності, в деяких випадках різниця могла досягати десятків разів. Тому не дивно, що SSD швидко прижилися в серверах, особливо високонавантажених.

Але повсюдне впровадження твердотільних накопичувачів швидко виявило проблеми, які не оминули нові диски. По-перше, висока вартість SSD-дисків істотно підвищувала і загальну вартість оренди обладнання для кінцевих користувачів, тому у клієнтів з'явився вибір між недорогим і повільним VPS з жорстким диском або швидким, але дорогим сервером з SSD. Крім того, з часом стали проявлятися і проблеми з надійністю - термін служби твердотільного накопичувача менше, ніж магнітного, тому щоб не допустити втрати даних, доводиться частіше робити бекапи і замінювати зносилося обладнання.

Зв'язка SSD-HDD

 

Досить оригінальним рішенням стало об'єднання твердотільних і магнітних накопичувачів в одну систему: дані зберігаються на великих, але повільних HDD, а запити кешуються швидкими, але менш об'ємними SSD. На практиці це працює так: запит надходить до дискової підсистеми, контент перевіряється спочатку в SSD-диску, якщо його там немає, він запитує з основного сховища, віддається клієнту і одночасно кешируєтся. Це нагадує використання вбудованої кеш-пам'яті, яка є в кожному жорсткому диску, тільки її катастрофічно мало для скільки-небудь серйозних операцій, та й працює вона не настільки ефективно. Головна перевага такої системи - раціональне використання можливостей обох технологій - швидкість SSD і великі обсяги HDD, без істотної втрати продуктивності. Але, вибираючи такий варіант, потрібно розуміти, що в швидкості ви втратите в будь-якому випадку, оскільки сервер на чисто твердотільних носіях буде апріорі швидше.

 

Порівняння швидкості SSD, HDD і кешування на SSD

 

Рекламні пропозиції обіцяють, що при оренді сервера з кешуванням на SSD ви отримаєте таку ж швидкість при більш низькій ціні і з великим дисковим простором. Проте чи так це насправді? Тут все залежить від того, як сервер буде використовуватися. Якщо це буде проект з великою кількістю запитів (динамічний сайт, база 1С-Бухгалтерія, ігровий сервер), швидкість роботи буде найвищою на чистому SSD, зв'язка SSD-HDD поступатиметься значно, а магнітні диски, навіть промислові та найшвидші (зі швидкістю оборотів шпинделя 15000 об / хв), будуть плестися в кінці. Якщо ж на такій машині розміщувати в основному дані, які будуть запитуватися відносно рідко (бекапи, архіви, VPN), швидкість рішення з кешуванням на SSD може бути подібна до виключно твердотільними носіями. Але і в цьому випадку магнітні диски виявляться набагато менше. Їх варто використовувати тільки в зовсім невеликих проектах, де швидкість доступу не грає принципової ролі.

 

Як реалізовується кешування на SSD в Linux

 

Кэширование на SSD в Linux

Технологія кешування на SSD сьогодні дуже популярна, тому є значна кількість програмних рішень, що дозволяють це реалізувати. Оскільки більшість серверів працює під управлінням Linux, то і програми також пишуться під цю систему (хоча для Windows технологію підтримує популярне ПО WMWare). Найбільш популярним рішенням є EnhanceIO - повністю безкоштовна розробка з відкритим вихідним кодом. Вибір на користь цієї програми очевидний: ввімкнути або вимкнути кешування можна «на льоту», тобто, без зупинки системи. Більш того, SSD можна динамічно призначати і перепризначувати кешем не тільки до окремого жорсткого диска, але і навіть до його розділу. Крім того, EnhanceIO вже включена в ядро, тому немає проблем з установкою і оновленням пакета.

 

Як підібрати відповідне рішення

 

Вибираючи між повноцінним SSD і кешуванням на SSD, відштовхуватися потрібно, перш за все, від моделі його використання. Якщо вам потрібно розмістити статичний веб-сайт з невеликою кількістю запитів, VPN, базу даних, облаштувати сховище резервних копій, архів і т.д., ідеально підійде зв'язка HDD (краще об'єднаних в RAID-масиви) з твердотільними накопичувачами. Тут потрібно згадати, що рішення підійде для тих проектів, де часто використовується лише невелика частина даних, яка і буде перебувати в кеші - тоді різниця в продуктивності практично не буде помітна.

Якщо ви плануєте розміщувати динамічний веб-сайт з великою відвідуваністю, веб-додаток, онлайн офіс з одночасним доступом і колективною роботою, то тут не обійтися без чистого SSD - кеш не впорається з великим обсягом інформації, і провали в швидкодії будуть частими. Найбільш критичними до швидкості обміну даними виступають ігрові сервери, управлінський облік (наприклад, 1С), білд-сервери і т.д. - словом, скрізь, де передається великий обсяг інформації і де одночасно обробляється велика кількість запитів.

Враховуйте, що деякі провайдери під виглядом тарифних планів з SSD насправді пропонують сервери з використанням твердотільних дисків тільки для кешування даних. Звертайте увагу на опис дискової підсистеми, а якщо в описі немає деталізації, уточніть це питання у представників компанії, перш ніж замовляти.

 

Сервіси з використанням SSD від компанії Tucha

 

Ми надаємо своїм клієнтам тільки найкраще. Хмарні сервіси TuchaFlex+ і TuchaBit+, в рамках яких пропонуються продуктивні VPS/VDS сервери, обладнані повноцінними високошвидкісними SSD-накопичувачами. У кожному із запропонованих сервісів ви можете вибрати як один з попередньо встановлених тарифних планів, так і конфігурувати свій власний, відповідний вашим вимогам план.

Максимальна гнучкість при незмінно високій продуктивності — ось ті переваги, які ви отримуєте при співпраці з нами. Щоб переконатися в цьому, ознайомтеся з відгуками задоволених клієнтів і зв'яжіться з нами зручним для себе способом для отримання грамотної консультації.

Поділитися:
Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись