Використання MySQL-Tuner для оптимізації MySQL-сервера

  1. Головна
  2. Блог
  3. Інструкції
  4. Використання MySQL-Tuner для оптимізації MySQL-сервера
Категорії

Історично в веб-розробці так склалося, що найпопулярнішою базою даних стала MySQL. В принципі, такий вибір закономірний: вона безкоштовна, має широкі можливості, проста у використанні і, що найважливіше для роботи сайту, швидка. Тим не менш, вона може виявитися і «вузьким місцем» сайту — без правильних налаштувань і оптимізації сторінки сайту можуть завантажуватися повільно, можливі помилки з'єднання з БД та інше.

Самостійна ручна настройка MySQL — завдання складне і нетривіальне, під силу лише досвідченим фахівцям. Для всіх інших, в тому числі початківців вебмайстрів, є просте і дуже ефективне рішення — утиліта MySQLTuner, яка дозволить виявити проблемні місця в конфігурації роботи бази даних MySQL і надасть варіанти вирішення знайдених проблем.

Крім того, вона повністю безкоштовна, має відкритий вихідний код, опублікований на GitHub і активно розвивається.

Установка і первинне налаштування MySQLTuner

 

MySQLTuner є скрипт, написаний на мові Perl. Тому його можна або встановити з репозиторіїв операційної системи, або завантажити напряму. Установка проводиться за допомогою такої команди:

 

# yum install mysqltuner (Якщо ви використовуєте CentOS або споріднені ОС)

 

Крім того, скрипт можна завантажити безпосередньо з GitHub вручну або з використанням команди

 

wget https://raw.github.com/rackerhacker/MySQLTuner-perl/master/mysqltuner.pl

 

Якщо ви скачували файл без установки, перед запуском скрипт mysqltuner.pl потрібно перенести на сервер і встановити на файл права, які дозволяють його запуск (chmod 775). Це можна зробити у вбудованому файловому-менеджері або за допомогою команди

 

chmod u=rwx,g=rx,o=rx mysqltuner.pl

що виконується під обліковим записом адміністратора.

 

Все, встановлення та налаштування закінчені, можна переходити до запуску.

Запуск і робота MySQLTuner

 

Автори MySQLTuner рекомендують запускати скрипт після того як ваша база даних MySQL пропрацювала хоча б 24 години без перезавантажень і змін в конфігах. Те ж саме стосується і повторних запусків після зміни конфігурації. Якщо ця умова витримано, можна переходити до запуску MySQLTuner.

 

Запуск залежить від способу, яким проводилася установка:

  • якщо утиліта встановлювалася через репозиторії, запуск виконується командою

msqltuner

після чого вказуються логін і пароль облікового запису з правами адміністратора бази даних;

  • якщо скрипт скачували з github, запуск виглядає наступним чином:

perl mysqltuner.pl

а потім також вказуються логін і пароль адміністративного облікового запису.

 

Після запуску скрипт видасть інформацію про базу даних, що використовує (версію MySQL, час роботи з моменту останнього перезапуску, обсяг займаної пам'яті, розміри кеша, кількість одночасних з'єднань і інші параметри роботи). Тут особливу увагу потрібно звернути на рядки, що починаються на [!!] - вони можуть впливати на продуктивність MySQL.

 

tuner1

 

Після цього будуть показані рекомендації щодо оптимізації роботи бази даних. Вони у видачі утиліти знаходяться в розділі Recommendations. Під рекомендаціями є назви конкретних змінних, які потрібно змінити, і рекомендовані значення для них. За це відповідає секція Variables to adjust.

 

 tuner2

 

Змінені значення змінних вносяться в конфігураційний файл my.cnf. Якщо якихось параметрів у файлі немає, їх можна туди дописати разом з рекомендованим значенням. Для застосування нових параметрів MySQL-сервер необхідно перезапустити. Виконати це можна командою service mysqld restart (для CentOS 6) або systemctl restart mariadb.service (для CentOS 7).

 

Коли база пропрацює без перезавантажень достатній для збору статистики час, потрібно ще раз запустити MySQLTuner і подивитися змінені рекомендації. Якщо все зроблено правильно, ви напевно відчуєте приріст продуктивності MySQL на вашому сервері.

 

І пам'ятайте, що як би добре ви не налаштували роботу баз даних, ваш сайт буде працювати швидко і без збоїв, тільки якщо ви подбали про якісний та надійний хостинг. Дивіться відгуки про нашу роботу і звертайтеся за грамотної консультацією.

Ми працюємо 24×7.

Поділитися:
Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись