Фундамент хмари — надійний дата-центр

  1. Головна
  2. Блог
  3. Техпідтримка
  4. Фундамент хмари — надійний дата-центр
Категорії

Хмарні сервіси для повноцінної роботи вимагають наявності спеціальної серверної інфраструктури, яку найпростіше забезпечити за допомогою так званих дата-центрів (синонім — ЦОД або центр обробки даних). Дата-центр — це узагальнена назва для спеціально обладнаних приміщень, де розміщуються сервери даних, мережеве обладнання та інші компоненти для їх функціонування. Основні завдання дата-центру - це забезпечення безперебійної роботи серверів, на яких зберігаються і обробляються дані, і мережевої інфраструктури. Переваги розміщення в дата-центрах очевидні - простіше підтримувати працездатність, менше проблем з інфраструктурою, поділ навантажень і т.д. Тому сьогодні практично всі компанії, яким потрібна для роботи обробка великих обсягів інформації, використовують дата-центри.

Інфраструктура і компоненти дата-центру

Сучасні дата-центри — це сукупність таких елементів:

  • інформаційна інфраструктура — серверне обладнання, пристрої збереження даних і т.п. Роль інформаційної інфраструктури — накопичення і обробка даних;
  • комунікаційна інфраструктура — мережеве обладнання та канали зв'язку. Завдяки мережевій інфраструктурі дані надходять в дата-центр, а також поширюються між його вузлами і передаються користувачам;
  • інженерна інфраструктура — системи, які забезпечують безперебійне існування дата-центру. Сюди включають резервні системи енергопостачання, кондиціонування і підтримання стабільних температур і вологості, пожежну сигналізацію і системи екстреного пожежогасіння, контроль доступу і т.д.

Залежно від призначення дата-центру, його розмірів, ступеня захищеності даних, в його структуру можуть входити і інші системи, наприклад, для запобігання крадіжки даних, відеоспостереження, оповіщення про сейсмічних явища і т.д.

Основні критерії якості роботи дата-центру

Роботу конкретного дата-центру прийнято оцінювати за наступними критеріями: аптайм, надійність роботи, відмовостійкість.

 

Аптайм — це відсоток доступності системи за певний період роботи (наприклад, за добу). Аптайм залежить від багатьох умов — розміру каналу зв'язку і його завантаженості, збоїв в обладнанні, перебоїв з енергопостачанням, перегріву компонентів системи тощо. Для серйозних дата-центрів аптайм становить понад 97%, а в деяких випадках перевищує 99%.

 

Надійність і відмовостійкість — це можливість дата-центру виконувати свої функції, навіть якщо порушена робота одного або декількох компонентів, або відбулися інші події, наприклад, припинилася подача електроенергії. У дата-центрах домагаються підвищення відмовостійкості за рахунок дублювання кожного елемента — каналів зв'язку, накопичувачів даних, джерел безперебійного живлення, запасних серверів з автоматичним перемиканням в разі виникнення проблем.

 

Оскільки збереження даних і доступність сервера - це головні критерії, за якими клієнт вибирає дата-центр, серйозні ЦОД приділяють значно більше уваги цим моментам. Найчастіше для порівняння використовують американський стандарт TIA-942 і шкалу оцінки, яка класифікує дата-центри по надійності:

  • Tier 1 — відсутність резервних систем забезпечення працездатності, збій в одному з вузлів і подальший ремонт призводять до повної зупинки роботи;
  • Tier 2 — є резервне енергопостачання, інші резервні системи для забезпечення роботи ЦОД, однак лагодження вимагає зупинки роботи обладнання;
  • Tier 3 — основні мережеві, інженерні та інформаційні елементи мають резерви, проведення ремонтних робіт можливо без відключення обладнання, всі системи зарезервовані одноразово;
  • Tier 4 — повне дублювання всіх систем, резерви передбачені як для основних, так і запасних елементів — декілька систем охолодження, по 2-3 ІБП і т.п.
«Треш-дата-центр» — економія чи загроза?

В останні роки з'явилося поняття «треш-дата-центр» (від англ. Trash — сміття). Цим найменуванням визначають дата-центри, де немає навіть мінімальної інфраструктури, яку має на увазі Tier 1. Зазвичай це неспеціалізована будівля (склад або ангар), де встановлюються стійки з серверами. Найчастіше клієнти отримують самий мінімальний пакет послуг, де навіть постійне електропостачання не гарантовано, за бажанням можна встановити власний ДБЖ. Також в пакет входить інтернет-канал і власний сервер.

 

Головна перевага треш-дата-центрів — це низька вартість, розміщення сервера тут в кілька разів дешевше якісних дата-центрів. При цьому клієнту не гарантується високий аптайм або навіть збереження даних — все на свій страх і ризик. Можливо, для когось така модель співпраці буде прийнятною, проте для серйозних клієнтів це дуже велика небезпека, і подібних дата-центрів треба уникати. Найпростіший спосіб відрізнити недобросовісних провайдерів від нормальних пропозицій — звернути увагу на деякі аспекти:

  • надмірно занижена ціна;
  • скарги в мережі на роботу обладнання;
  • низький аптайм або відсутність інформації про допустимий час недоступності сервісів;
  • відсутність будь-яких гарантій з боку дата-центру.

Розміщення інфраструктури компанії на території власного офісу або в підсобних приміщеннях можна також розцінювати як одну з різновидів треш-дата-центрів. Такому типу розміщення, за вкрай рідкісними винятками, притаманні всі перелічені вище ризики.

Дата-центр провайдера хмарних сервісів Tucha

Щоб надавати клієнтам найкращі послуги з гарантією доступу 24 години на добу, потужності хмарного провайдера Tucha розташовані в великому дата-центрі Telehouse Frankfurt (Франкфурт-на-Майні, Німеччина). Таке розташування було обрано не випадково — ми врахували близькість однієї з найбільших точок обміну трафіком в Європі DE-CIX, що забезпечує швидку і безперебійну передачу даних між елементами дата-центру, а також між обладнанням і клієнтами. Крім того, ЦОД безпосередньо підключений до франкфуртської оптоволоконної мережі.

 

Щелкните, чтобы увеличить

 

Мал. 1. Власні автономні дизель-генератори дата-центру здатні забезпечувати його функціонування зі 100% навантаженням протягом трьох днів
 

Дата-центр займає площу 67 тис. кв. метри, з яких 25 тис. виділяється під розміщення серверів. Електропостачання забезпечується декількома лініями по 8 кВт кожна, крім того, забезпечується обов'язкове резервне електропостачання. Контроль клімату завдяки розвиненій системі кондиціонування і сенсорів забезпечує підтримання температури 24 градуси і вологості 15-50% круглий рік. Все це дозволяє забезпечувати вищий рівень безпеки даних, високий uptime і відмовостійкість. Рівень надійності ДЦ за американською класифікацією — Tier 3.

Висновки

Робота онлайн-сервісів дуже сильно залежить від вибору провайдера. Тому, збираючись укласти договір з тією або іншою компанією, обов'язково поцікавтеся, послугами якого дата-центру вона користується. Адже саме від його інфраструктури багато в чому залежить швидкість, надійність і відмовостійкість обраних сервісів, а значить і доступність ваших додатків.

 

Ми вибрали найкращий дата-центр для того, аби надавати сервіси найвищої якості. Щоб переконатися в цьому, відвідайте сторінку відгуків наших клієнтів і зв'яжіться з нами для грамотної консультації, ми на зв'язку!

 

 

 

Поділитися:
Закрити
Замовити зворотний дзвінок

Будь ласка, перевірте правильність заповнення поля з номером телефону

Поля обов'язкові для заповнення.
Цей сайт захищено reCAPTCHA та приймаються Політика конфеденційності й Умови користування від Google.

Ми використовуємо cookies.

Ми використовуємо файли cookies, щоб забезпечити основні функціональні можливості на нашому сайті і збирати дані про те, як відвідувачі взаємодіють з нашим сайтом, продуктами і послугами. Натискаючи Прийняти або продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з тим, що ми використовуємо ці інструменти для реклами і аналітики згідно з «Політикою про файли сookies»

ПрийнятиВідмовитись